Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Snurrigt med gratis digital sjukvård

Annons

Dubbelfel med nolltaxa i Sörmland

Foto: Claudio Bresciani / TT

Det finns för- och nackdelar med digital sjukvård. Läkarförbundet fruktar att det kan leda till fler besök för enkla åkommor, något som kan göra att det inte finns tillräckligt med tid och resurser för svåra sjukdomar. Likaså kan risken för felbehandling öka.

Andra menar att det kan avlasta övrig sjukvård om fler behandlingar kan klaras digitalt. Patienter kan uppskatta att det är enklare att få kontakt med läkare via nätet i stället för att få sitta och vänta på vårdcentraler eller på telefonsamtal om tidsbokning. Utvärderingar får avgöra fördelar och nackdelar, men det mesta talar för att digital vård förblir ett av flera alternativ i sjukvården.

VLT och Radio Västmanland har haft nyheter om att det kan vara gratis att besöka nätläkare och nätsjuksköterskor. Det är däremot snurrigt, och ger vård på nätet en orättvis konkurrensfördel.

Det handlar om att landstingen (regionerna) själva inom vissa gränser bestämmer nivån på patientavgifterna. Det råder enighet om att skattebetalarna ska stå för huvuddelen av kostnaden för sjukvård, men bör patienterna betala något?

Fördelen med avgifter är att de kan få patienter att tänka sig för innan de besöker sjukvården. Vården kostar redan mycket pengar, och då gäller det att undvika onödiga besök. Nackdelen kan å andra sidan vara att allvarligt sjuka kan avstå från att besöka sjukvården för att det kostar pengar.

Trenden har varit mot färre och lägre avgifter. Besök för barn och ungdom betalas helt av skattebetalarna, och även för äldre har mer blivit avgiftsfritt. Det finns risker med den utvecklingen, prognoser pekar på ökade kostnader för sjukvården och därmed behov av att höja skatten. Då kan avgifter på marginalen snarare behöva höjas.

Landstinget i Sörmland har gått längst med nolltaxa. Där är det gratis för alla att besöka vårdcentraler. Det borde vara en fråga för väljarna i Sörmland, även om det på marginalen kan göra att fler i grannlän som Västmanland listar sig där. Det gör det möjligt att utvärdera nolltaxan genom att jämföra med andra landsting, och sannolikt vore det bättre att behålla en avgift.

Men nu betyder nolltaxan i Sörmland att vårdföretag på nätet som etablerar sig där kan ta nolltaxa av alla patienter i hela landet. Företaget får sedan betalt för varje besök av patienternas listade vårdcentraler.

Då blir det fel om det ska vara gratis med digital vård, men kosta för besök på den vanliga vårdcentralen. Det ger antingen en konkurrensfördel för nätbolagen, eller kan tvinga alla andra landsting (regioner) att införa nolltaxa. Så kan vi inte ha det.

Det är bra att landstingen kan experimentera med olika avgifter, men Landstinget Sörmland har gått för långt. 

Läs mer:

Krönikör Lena Hörngren: Nätbaserad vård blir en självklarhet

Annons