Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Svensk försiktighet och finländsk utsatthet

Annons

Små stater får spela de kort de har

Fältmarskalk Gustaf Mannerheim i kriget mot Sovjet.Foto: TT

I morgon var det hundra år sedan Finland förklarade sig självständigt. I helgen talade författaren Herman Lindkvist om kampen för självständighet och om sin bok om Gustaf Mannerheim, president och marskalk av Finland. Lindkvist talade inför en fullsatt sal i Kyrkbacksgården.

Inte förvånande med det stora intresset. 15 procent av befolkningen i Västmanland var 2013 sverigefinnar, enligt Västerås hemsida och SCB. Västerås, Köping, Hallstahammar, Surahammar, Skinnskatteberg och Fagersta hör till det finska förvaltningsområdet, där finsktalande har rättigheter till undervisning och att använda finska i kontakt med myndigheter.

Sverige och Finlands långa gemensamma historia ger samhörighet på många punkter, nya svenska statsministrar brukar alltid besöka Finland först av alla länder. Men i stora utrikespolitiska frågor har det varit svårt att agera gemensamt, finländsk utsatthet och svensk försiktighet har flera gånger krockat.

Herman Lindkvist och diplomaten Dag Sebastian Ahlander, som nyligen också skrev om Mannerheim, har likartad syn på Finlands dramatiska kamp för att uppnå och värna självständigheten och att Gustaf Mannerheim spelade en avgörande roll.

Sedan Ryssland erövrade Finland 1809 har svensk utrikespolitik var försiktig och alliansfri. Freden har bevarats.

Finland har varit mer utsatt. Självständigheten kunde uppnås när Ryssland genom revolution och första världskriget var försvagat. Men till skillnad från den fredliga utvecklingen i Sverige utkämpades ett bittert inbördeskrig där de "vita" under Mannerheim besegrade de "röda". Lindkvist och Ahlander erkänner vita grymheter, men tror att om de röda hade vunnit skulle Finland ha blivit en del av Sovjet.

Sovjet/Ryssland gav dock inte upp, utan försökte 1939/40 under vinterkriget åter erövra Finland. Genom tappert försvar lyckades Finland undgå de baltiska ländernas öde, men Sovjet hade inte givit upp. Tyskland motsatte sig inför angreppet på Sovjet nya sovjetiska attacker på Finland, men det drev fram ett tyskt-finskt militärt krigssamarbete.

Genom tapperhet, tur och kalla nerver lyckades Finland jämfört med flera sovjetiska grannstater behålla ett större mått av oberoende, men fick under kalla kriget eftersträva nära och goda kontakter med Sovjet.

Lindkvist och Ahlander lyfter fram att Mannerheim och andra i Finland ville ha närmare kontakter med Sverige och väst. Men i kritiska lägen fanns inte tillräcklig hjälp att få, Finland fick kämpa ensamt eller i samarbete med Tyskland.

Nu är Finland medlem i Nordiska rådet och EU, har euron. I både Sverige och Finland diskuteras Natomedlemskap. Finland är i dag ett ordinärt västland, men det har uppnåtts genom seg kamp och någon gång historisk tur.

Läs mer: Finlands historia har alltid varit en balansgång på den ryska bajonetten

Hundraårsfirande i Folkets hus - pirogerna kommer direkt från Finland

Annons