Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Svenskfiende tar över Sannfinländarna?

Finska högerpopulister duger för svenska S
ocialdemokraterna

Annons

Utrikesministrarna Timo Soini (Sannfinl) och Margot Wallström (S) ser ut att trivas med varandra

I Finland sitter högerpopulistiska Sannfinländarna i regering och har därefter enligt opinionsmätningar förlorat många väljare. Nu ska partiledaren utrikesminister Timo Soini avgå och det finns två huvudkandidater till att bli ny partiledare.

Den ena, Jussi Halla-aho, anses vara den främsta representanten för den invandringsfientliga falangen. Han är dömd för hets mot folkgrupp.

Den andra kandidaten Sampo Terho är partiledningens kandidat och vill utöver invandringsmotstånd lyfta fram frågor som berör den vanliga finländarens liv. Terho har dock som ordförande för Finskhetsförbundet verkat för att begränsa svenska språket i Finland. Enligt ett inlägg i Hufvudstadsbladet har Terho kallat svenskan "erövrarens språk".

I en intervju i DN tonar Terho ned sitt motstånd mot svenskan och hävdar att det bara handlar om att ta bort den obligatoriska svenskundervisningen i skolan, den så kallade "tvångssvenskan". Terho hävdar att han inte är emot svensk kultur och frivillig svenskundervisning i skolorna.

Samtidigt lyfter dock Terho fram att han kommer från en tvåspråkig kommun, men har klarat sig hela livet utan att någonsin behöva prata en enda mening svenska. Han menar att Finland numera är ett internationellt land och att Norden inte är det enda fönstret mot väst.

Terho framhåller att han inte har varit i Sverige mycket, men att det verkar finnas problem i förorterna som Finland behöver undvika.

Det är illavarslande budskap, även om de lindas in. Terho säger i praktiken att svenskan behövs knappt ens i tvåspråkiga kommuner, Norden är inget prioriterat samarbetsområde och intresset för Sverige är litet, utöver att varna för problem med invandring.

Det nordiska samarbetet bygger i mycket på gemensam historia och på språkgemenskap. Det kan få ökad betydelse om det kärvar inom EU.

Då är det angeläget att på olika sätt värna språkförståelsen, och då är svenskan i Finland viktig. Sverige har mycket att skämmas för hur finska språket tidigare har behandlats.

Men nu stärks, om än väl senkommet, finskans ställning. Det vore då illa om svenska språket trängs tillbaka i Finland genom politiker som Sampo Terho.

Socialdemokraterna är snabba med att fördöma minsta kontakt med Sverigedemokraterna. Gabriel Wikström (S) angrep i helgen Liberalerna för de behöver SD:s stöd i Skinnskatteberg för att få igenom budgeten. Wikström varnar för erfarenheter från Danmark och Norge när högerpopulister ges inflytande.

Frågan är om det var en slump att Finland inte nämndes. Där ingår Sannfinländarna i regeringen och har posterna som försvars- och utrikesminister. Den svenska regeringen satsar på ett nära försvarspolitiskt samarbete med Finland.

På regeringens hemsida står det att "Sverige och Finland står i dag varandra närmare än någonsin tidigare efter Finlands självständighet". Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har skrivit gemensam debattartikel med försvarsminister Jussi Niinistö (Sannfinl).

Utrikesminister Margot Wallström (S) var så sent som den 16 mars i Finland och hade en gemensam presskonferens med utrikesminister Timo Soini (Sannfinl). I höst ska Soini och Wallström stå som gemensamma värdar för en utrikespolitisk konferens på hög nivå på svensk-finska kulturcentret i Hanaholmen i Finland.

Det kan finnas goda skäl att visa Sannfinländarna fördelarna med nära svenskt-finskt samarbete. Men nog blir det att sila mygg och svälja kameler när Socialdemokraterna har ett så nära samarbete med sannfinländska ministrar, men tar fram storsläggan för att SD ska ha fått två ersättarplatser i Skinnskatteberg.

Läs också: SD är ett parti utan demokratisk kompass

Annons