Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Sydtyrolen nästa krishärd för EU?

Annons

Äppelkrig hotar?

Äpplen i livsmedelsbutik. Royal Gala, de röda i mitten, är från SydtyrolenFoto: Hasse Holmberg/TT

Sydtyrolen i norra Italien var nog i Sverige mest känt för äppelsorten Royal Gala i livsmedelsbutiker och skidtävlingar.

Men den som tittar på äpplena från Sydtyrolen kan se att texten på klistermärkena är på tyska. Språktillhörigheten kan göra att ny ny konflikt i EU med hot om utbrytning kan segla upp. Som om det inte räckte med Skottland, Katalonien och Belgien...

Sydtyrolen tillhörde Österrike under lång tid men när Österrike-Ungern delades upp efter första världskriget blev det en del av Italien. Mussolinis fascister förde en hård italiseringspolitik och bekämpade användningen av tyska språket.

Eftersom Hitler var i allians med Mussolini blev sydtyrolarna ett undantag. Här insisterade inte Hitler på att de, som alla andra tysktalande, skulle ingå i Nazityskland. Planer på evakuering till Tyskland blev enligt Wikipedia aldrig av.

I stället blev de tysktalande i Sydtyrolen, till skillnad från många andra tysktalande, inte fördrivna, utan kunde stanna kvar.

Italien fick behålla Sydtyrolen, och området har stegvis fått en stor autonomi. Utvecklingen har lyfts fram som ett exempel på hur etniska och språkliga konflikter kan lösas fredligt. (Lite som Åland med dess självstyre på svenska, det dominerande språket i Sydtyrolen är tyska och mycket bestäms lokalt).

Men nu ingår högerpopulistiska FPÖ i regeringen i Österrike, och sydtyrolare, men bara de som talar tyska eller ett litet minoritetsspråk, skulle erbjudas dubbelt medborgarskap. Italien är allt annat än roat och undrar hur det skulle bli om majoriteten i Sydtyrolen också var medborgare i Österrike.

Förhoppningsvis blir det inget stort bråk, Österrikes nya förbundskansler Sebastian Kurz från borgerliga ÖVP, försäkrar att stödet till EU och det nära samarbetet med Italien ligger fast.

Men det går inte att vara säker. Nationalistiska och historiska motsättningar är seglivade och kan trappas upp om någon överreagerar. Problemen med hur länder delades upp efter första världskriget kastar på sina håll ännu en lång skugga.

Annons