Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Tur att det inte blev nätval

Annons

Stark demokrati hotas inte av utländska nättroll

Hur rädda ska vi vara för Putins nättroll?Foto: AP

I USA har FBI rapporterat om hur ryska agenter försökte påverka valet. Mycket handlade om att fördjupa motsättningar och skapa misstro mot demokratin. Ekot rapporterar om att den italienska tidningen La Stampa noterat att varje artikel om Sverige, även om det handlar om något så okontroversiellt som elbussar i Kista, leder till många arga inlägg, främst om att Sverige är i sönderfall på grund av invandringen. Servarna har spårats till Litauen och Ukraina, men det betyder inte att attackerna kommer från just de länderna.

Säkerhetspolisen har nyligen varnat för att det svenska valet kan störas. Det kan handla om våldsamma extremister, som vitmakt-miljön autonoma vänstergrupper eller våldsbenägna islamister. Men det behöver inte handla om hot om våld, utan kan vara försök att undergräva förtroendet för valresultatet eller fördjupa motsättningar. En främmande makt som Ryssland kan också försöka påverka enskilda frågor som är viktiga för det landet.

Men det behöver inte handla om hot om våld, utan kan vara försök att undergräva förtroendet för valresultatet eller fördjupa motsättningar.

Säpo konstaterar att "det svenska valsystemet är robust. Både röstning och rösträkning sker manuellt och är på så sätt skyddade från elektroniska angrepp." Så det var tur att det inte blev något av idéerna om nätröstning.

Ryska och andra försök att undergräva förtroendet för demokratin och det öppna samhället är inget nytt. Sovjetisk propaganda gick ut på att den "kapitalistiska demokratin" var sämre för de flesta än vad kommunistiskt styre var. Särskilt hårt åtgångna, beroende på dagorden från Moskva, kunde socialdemokrater vara. De sågs som klassförrädare.

En stabil demokrati, där det finns ett brett förtroende för styre och styrande, hotas inte av utländska troll, vare sig de är på nätet eller någon annanstans.

En stabil demokrati, där det finns ett brett förtroende för styre och styrande, hotas inte av utländska troll, vare sig de är på nätet eller någon annanstans. Men förtroendet kan urgröpas, motsättningarna hårdna, politiker fördömas som grupp eller politiska motståndare ses som farliga snarare än som opponenter. Då ökar utrymmet för demokratins fiender, utländska eller inhemska.

I år fyller demokratin i Sverige 100 år. Den behöver fortsatt värnas.

Annons