Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Tyskland ger trygghet i orolig tid

Historiskt är det upp och nedvänt
med TYskland som demokratisk garant och skakigt i USA, Storbritannien och Frankrike

Annons

Att lita på: Tysklands förbundskansler Angela Merkel

"Det är mycket nu". Rivstart av Donald Trump som lämnar mycket i övrigt att önska. Storbritannien har svårt att hantera folkomröstningsbeslutet att lämna EU.

De franska Socialisterna har utsett den vänsterinriktade Benoit Hamon till partiets presidentkandidat. Han är emot de anpassningar av politiken den sittande presidenten Hollande tvingades till, och lovar kortare arbetstid och medborgarlön. Så om Socialisterna vinner vore risken stor att verkligheten åter skulle tvinga dem att gå ifrån den politik de gick till val på.

Nu är sannolikheten liten att de vinner, president Hollande är mycket impopulär. I det franska valsystemet går de två kandidaterna med mest röster vidare till en andra omgång.

Det finns flera kandidater till vänster, så genom röstsplittring talar en hel del för att ytterhögerns Marine Le Pen och borgerliga Francois Fillon går vidare, även om Fillon nyss har anklagats för ekonomiska oegentligheter. De vill båda ha bättre relationer med Ryssland och Vladimir Putin, så president Trump kan få en allierad i den frågan.

Centerkandidaten Emmanuel Macron kan överraska, men skulle som president inte ha något parti alls bakom sig. Så det kan bli stormvarning även för Frankrike.

I dag gästas Sverige av förbundskanslern och kristdemokraten Angela Merkel. En ledare i ett viktigt land som utstrålar trygghet och moralisk kompass. Även om missnöjespartier kan gå framåt i valet i Tyskland i höst tyder mycket på att Merkel sitter kvar och den måttfulla politiken består. Tyskland är också Sveriges viktigaste handelspartner.

Inte konstigt att den svenska regeringen vill samarbeta nära med Tyskland. Historiskt är det däremot upp- och nedvända världen. Tyskland har blivit en garant för demokrati och mänskliga rättigheter, medan det är skakigt i USA, Storbritannien och Frankrike, länderna som var de stabila demokratierna.

Annons