Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Upp till bevis, Macron

Klar majoritet borde ge Macron fria händer

Annons

Upp till bevis. Lyckas Emmanuel Macron genomföra nödvändiga reformer?

Segern för president Macrons parti i det franska presidentvalet blev inte riktigt så överväldigande som förutspåtts. Men med runt 360 av 577 mandat är det ändå en kraftig egen majoritet. Macron har före valet berättat hur Frankrike borde reformeras. Det franska valsystemet är gjort för att ge presidenten en stark ställning.

Jag minns ett seminarium då en rådgivare till en tidigare president, som trodde att mötet var off the record, sa att den franske presidenten var en vald diktator, och att det var en bra sak. Så nu är det upp till bevis för Macron. Kommer han att lyckas bättre än tidigare presidenter med att minska fackförbundens makt, få ordning på statsfinanserna och begränsa den offentliga sektorn?

Yttervänstern och ytterhögern lyfte på valnatten fram det låga valdeltagandet, bara drygt 43 procent, som ett bevis för att Macron saknar ett folkligt mandat. De krävde ett proportionellt valsystem, vilket skulle ha givit en helt annan fördelning av mandaten i nationalförsamlingen.

Dagens system infördes efter att ett proportionellt system hade givit svaga regeringar under 1950-talet och var skräddarsytt för general De Gaulle. Det är därför osannolikt att Frankrike skulle införa ett valsystem liknande det svenska eller tyska. Det skulle sannolikt ge många mandat åt ytterhögern och yttervänstern och göra Frankrike svårt att regera.Under valnatten talade dock representanter för Macrons parti om att införa en dos proportionalitet, det vill säga att en mindre del av mandaten skulle fördelas proportionellt. Det låter som en klok åtgärd.

I dag kan demonstranter och strejkande mot regeringen hänvisa till att fördelningen i parlamentet är skrev och gynnar regeringspartiet. Det kan vara en förklaring till att franska regeringar så ofta bekämpas på gatan. En mer proportionell fördelning av mandaten kunde öka valdeltagandet och ge parlamentet större folklig legitimitet.

Annons