Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: V är ett "bådeochparti"

Annons

Vänsterpartiet vill äta kakan och ha den kvar

Jonas Sjöstedt ser ut att ha mycket att erbjuda.Foto:  Henrik Montgomery/TT

Vänsterpartiet hoppas på ett bra valresultat, och opinionsstödet har sett lovande ut. Partiet har också haft ett bekvämt läge den senaste mandatperioden.

Inflytande över budgeten, men inte med i regeringen. Håvat in beröm för populära åtgärder, men sluppit ansvar för besvärliga och impopulära beslut. En och annan miljöpartist kan nog vara avundsjuk.

När den egna politiken granskas är det dock svårare att bara vara för det som låter bra. Politik består av avvägningar, och det kom inte partiledaren Jonas Sjöstedt undan i Ekots partiledarutfrågning.

Vänsterpartiet vill ha ett militärt försvar, men helt avveckla svensk vapenexport. Men då blir det svårt att ha en svensk inhemsk vapenindustri.

Sjöstedt menade att på kort sikt handlade det om att bara exportera till demokratier. Det totala exportförbudet får vänta till en fredlig värld. Men då blir kravet i praktiken meningslöst. Vem vore för att sälja vapen om hela världen är fredlig?

Vem vore för att sälja vapen om hela världen är fredlig?

Vänsterpartiet är för en reglerad invandring, vilket betyder att de som får nej ska lämna landet. Men papperslösa/illegala ska enligt V ha rätt till försörjningsstöd, och polisen ska ägna mindre tid att söka efter papperslösa/illegala. Sjöstedt ville i stort återgå till reglerna före hösten 2015, men menade att antalet asylsökande ändå skulle minska då färre söker sig till EU. Men det beror i sin tur på avtal med Turkiet och hårdare gränsbevakning i södra Europa. Något Vänsterpartiet är emot.

Personer i Ung Vänster har talat om att störa SD:s valmöten. Sjöstedt var både för yttrandefrihet och rätt att protestera mot andras möten. I stället för att tydligt uttala stöd för alla partiers rätt att hålla valmöten överlämnade Sjöstedt ansvaret åt polisen att avgöra om Ung Vänster störde SD-möten för mycket.

I stället för att tydligt uttala stöd för alla partiers rätt att hålla valmöten överlämnade Sjöstedt ansvaret åt polisen att avgöra om Ung Vänster störde SD-möten för mycket.

Det finns anledning att se upp. Frågan är vad Vänsterpartiet egentligen kan lova.

I varje fall om partiet fick ansvar på riktigt. Då går det inte att äta kakan och ha den kvar.

Frågan är vad Vänsterpartiet egentligen kan lova. I varje fall om partiet fick ansvar på riktigt.

Anmäl text- och faktafel

Annons