Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: V+Fi är lika med minus

Annons
Gudrun Schyman och Jonas Sjöstedt leder två partier med likartad politik. Det ena gick fram och det andra bakåt. Bilden från när båda var med i Vänsterpartiet.Foto: TT

Vänsterpartiet gick fram i riksdagsvalet från 5,7 till 8,0 procent. En uppgång med 2,3 procentenheter. Flera experter och politiker talade under valnatten om att det var en framgång för partier som stod för en tydlig uppfattning.

Jag tillhörde dem som spontant oroade mig för en ökad polarisering i ett läge där Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna gick framåt. Men frågan är om den bilden stämmer för Vänsterpartiets del.

Feministiskt initiativ har ett program som ligger nära Vänsterpartiets. Partiet bildades sedan Gudrun Schyman fått sparken som Vänsterledare för skatteslarv eller skattefusk. I förra valet fick Fi 3,1 procent, ganska nära riksdagens fyraprocentsspärr. Men rösterna var "bortkastade, de påverkade inte mandatfördelningen och räknades inte i det rödgröna underlaget.

Partiet bildades sedan Gudrun Schyman fått sparken som Vänsterledare för skatteslarv eller skattefusk.

I det här valet fick Fi bara 0,5 procent, en minskning med 2,6 procentenheter. Det är rimligt att tro att de förlorade rösterna i huvudsak gick till närliggande V, som låg säkert över spärrgränsen. Så V ökade med 2,3 procentenheter och Fi minskade med 2,6 procentenheter. De båda i politiken närliggande partierna gick således tillsammans tillbaka marginellt. Så mycket för den "Vänsterpartiframgången".

Så V ökade med 2,3 procentenheter och Fi minskade med 2,6 procentenheter.

Anmäl text- och faktafel

Mer läsning

Annons