Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Vänsterpartiet står fast vid sin kommunistiska historia

Ingen slump att SSU och V bildades 1917

Annons

Svenska kommunistpartiet har stött både Stalin och Lenin.

Det fanns banderoller och plakat där 1917 nämndes i både Socialdemokraternas och Vänsterpartiets förstamajtåg i Västerås.

I S-tåget fanns ett plakat "1917-2017 SSU 100 år". I talarstolen nämnde också Västerås SSU-ordförande Sandra Zanabria att förbundet firar 100 år i år.

I Vänsterpartiets tåg fanns en banderoll med texten "Tillsammans är vi starka i Västmanland 1917-2017". Visst kan det ligga nära till hands att lyfta fram tidigare företrädare och vad partiet har drivit för krav genom åren. Men det visar också att trots de olika namnen Vänsterpartiet/Vänsterpartiet kommunisterna/ Sveriges kommunistiska parti/Sveriges socialdemokratiska vänsterparti ses de 100 åren som en obruten partihistoria.

Det säger en hel del. 1919 var partiet med och grundade Komintern, som styrdes av det sovjetiska kommunistpartiet. Fram till mitten av 1960-talet var partiet obrottsligt lojalt mot Sovjet och dess utrikespolitik.

När Sovjet angrep Finland 1939 stödde de svenska kommunisterna angriparen Sovjet. När Nazityskland 1940 angrep Danmark och Norge menade de svenska kommunisterna att "imperialisterna", det vill säga västmakterna, bar huvudansvaret. Bakgrunden var att Sovjet och Nazityskland då hade en ickeangreppspakt.

Det var först 1941 som de svenska kommunisterna satte kampen mot nazismen högst. Varför? Jo, för då angrep Nazityskland Sovjet.

Därefter stödde partiet att kommunisterna genom en kupp tog makten i Tjeckoslovakien och att Sovjet med våld krossade Ungerns försök att avskaffa den kommunistiska diktaturen.

Därefter blev partiet mer självständigt och kritiserade Sovjet. Men kontakterna behölls tills kommunistregimerna föll runt 1990. Jag minns att det var påtagligt att ungkommunister på 1970- och 80-talen var mer kritiska mot Sovjet i Sverige än när de var utomlands på konferenser.

SSU bildades för att dåvarande socialdemokratiska ungdomförbundet var stommen i det nya kommunistpartiet. Då behövdes ett nytt demokratiskt ungdomsförbund till Socialdemokraterna.

Det är skillnad på 100 år i SSU och 100 år i ett parti som under många år var ett sovjetiskt "översättningslån". Så visst kan förstamajtåg påminna om hur olika partiernas historia är.

Läs också: Höger vänsterom med Socialdemokraterna

Annons