Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: ”Västeråsmodellen” allt troligare som regeringsunderlag efter valet

Här styr S+MP+C+KD. Byt ut KD mot L. Där kan regeringsunderlaget efter valet finnas.

Annons

Jan Bjrklund (L) markerar: Här släpps inget SD över bron

Partiledaren Jan Björklund gjorde en tydlig markering mot Sverigedemokraterna i sitt tal på Liberalernas riksmöte i Västerås. Han sa:

”Låt mig vara väldigt tydlig: till er, till väljarna och till den moderata partiledningen. Liberalerna kommer inte att medverka till att ge Sverigedemokraterna politisk makt och inflytande.”

Det fick applåder och jubel från åhörarna, så det är tydligt att partiaktivisterna inte vill ha något SD-samarbete. Enligt flera källor ska Jan Björklund på ett internt möte inför riksmötet ha sagt att om de rödgröna i valet blir större än alliansen bör hela alliansen eller stora delar av alliansen förhandla blocköverskridande.

”Stora delar” måste rimligen i detta sammanhang innebära Centern och Liberalerna. Tidigare har Björklund bara nämnt hela alliansen.

Om alliansen däremot blir större än de rödgröna talar alla borgerliga partier om en alliansregering. Men inte heller det är okomplicerat, om SD blir så stort som partiet nu är i opinionsmätningarna. Det kan då tänkas att SD kan fälla alliansregeringens budget genom att stödja Socialdemokraternas förslag.

Särskilt Liberalerna och Centern vill inte förhandla med SD för att de inte litar på partiet. Men vad säger att SD, om partiet gör ett bra val, fromt som ett lamm skulle låta en alliansregering styra i godan ro bara för att de borgerliga partierna är större än de rödgröna?

Ska det bli en stabil alliansregering krävs nog två saker. Att alliansen blir större än de rödgröna, men också att Sverigedemokraterna förlorar stöd. Annars lär SD kräva inflytande och ställa till besvär.

Därför tyder en hel del på att Liberalerna och Centern, så länge de håller fast vid ett absolut nej till SD, efter valet kommer att behöva stödja eller ingå i en socialdemokratiskt ledd regering.

Så visst kan det bli som i Västerås. Här styr S+MP+C+KD. Byt ut KD mot L. Där kan regeringsunderlaget efter valet finnas.

I övrigt lyfte Liberalerna fram krav fler poliser, lite ”snut i varje knut”, som vi brukade säga förr.

Här verkar idén att stödja kommunerna att anställa trygghetsvakter, en sorts kommunala ”halvpoliser”, tilltalande. Det måste vara bättre med fler vakter av kött och blod än många fler anonyma övervakningskameror. Och modellen sägs ha fungerat i Landskrona.

���h

Annons