Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S)amarbetsregeringen söker strid

Oroligt om oro i politiken

Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) och gymnasieminister Anna Ekström (S) studerar robotar på Expectrum.

Sverige var på fel väg under alliansregeringen, då 19 gånger så mycket satsades på att sänka skatten som på skolan. Vinster i skolföretag måste stoppas.

Regeringen gillar samarbete och har slutit 16 breda uppgörelser och har fått igenom sin budget i riksdagen.

Det lyfte statsminister Stefan Löfven (S) fram när han talade och svarade på skriftiga frågor i Västerås. Men går det ihop?

Nja, inte riktigt. Varför samarbeta med dem som sägs ha stor skuld till problemen i Sverige. Och hur många av skattesänkningarna har regeringen tagit tillbaka?

Det fanns en del att uppskatta i Löfvens framträdande. Klassiska möten inför publik har inte spelat ut sin roll, industrin är viktig och lokala politiker får själva bestämma över en hel del av de nya statsbidragen.

Här fick statsminister Stefan Löfven prova en sorts elförstärkt handske inne på Robotdalen. Foto: Erik Hjärtberg

I den meningen är fackföreningsmannen Stefan Löfven trogen den svenska avtalsmodellen. Besluten blir inte bättre för att när de fattas centralt av staten.

I grunden finns oron för proteströrelser till höger och vänster, särskilt efter Donald Trumps seger i USA. Löfven gillar inte att som före detta svetsare räknas till "etablissemanget", medan rika företagare som Trump eller Bert Karlsson säger sig stå på "folkets" sida.

Kan verka orättvist, men så är det. Många etablerade politiker möts med misstro. Löfven talar om att möta oron med konkreta insatser för bättre skola, fler jobb och större trygghet i vården.

Någon däremot? Så brukar de flesta politiker låta.

Löfven och Socialdemokraterna verkar ha bestämt sig för att driva en mer tydlig vänsterpolitik med fler konflikter med de borgerliga partierna. Löfven fick applåder för angrepp på vinster i skolföretag och för att det ska bli högre skatt på banker. Det enda han hade att säga om förbättringar för företag var att staten skjuter till mer riskkapital. Inget om skatter, regler och annat som tynger småföretagare.

Eftersom Sverigedemokraterna i flera av de här frågorna, som vinster i skolbolag, numera tycker som de borgerliga allianspartierna, går det att angripa SD för att ha satt sig i högerburen. Socialdemokraterna vet att de har en riksdagsmajoritet emot sig som fortsatt vill tillåta företag att ta ut vinst i vård, skola och omsorg.

Här träffade statsminister Stefan Löfven (S) fjärdeklassare från S:ta Gertruds skola.                     Foto: Erik Hjärtberg

S kunde välja att försöka hitta en kompromiss med allianspartierna, men föredrar att ta strid och förlora. Det kan vara en poäng med att göra skiljelinjerna tydliga i politiken, i synnerhet när missnöjespolitiker talar om att eliten (där "medierna" brukar ingå) håller ihop och struntar i folket. Väljarna ser då att talet om att "eliten" tycker lika inte stämmer.

Här finns ett dilemma. För väljare brukar också vara emot "käbbel" och tycka att politikerna borde samarbeta mer.

En minoritetsregering som S-MP får inte igenom något alls utan att få stöd av andra. Att budgeten går igenom beror på att det inte finns något fungerande regeringsalternativ.Socialdemokraterna talar gärna om eländet under alliansen och om hur bra det nu går för Sverige när de leder regeringen. Alliansregeringen fick igenom åtta budgetar, och dessutom den första budgeten under S-MP. Mycket av vad alliansen genomförde består. Dessutom har Sverige fått problem med det stora antalet flyktingar.

Därför saknar det trovärdighet när Socialdemokraterna skyller problemen på alliansen och tar åt sig äran för framgångarna.

Ledaren finns också på ledarbloggen, där den går att kommentera

Annons