Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Alex Schulman ute och cyklar om könsseparation i skolan

Artikel 2 av 5
Striden om kvinnobadet
Visa alla artiklar

Det handlar om religion, inte biologi

Annons

Alex Schulman försvarar könsuppdelad undervisning.

I höstas uppmärksammades den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Stockholm för att separera pojkar och flickor i idrott och matematik. Separationen gällde från sex års ålder. Det intressanta var att Skolinspektionen gav skolan stöd. Många ifrågasatte med rätta myndighetens agerande, och frågade sig hur den religiöst motiverade separationen går ihop med läroplanens formuleringar om jämställdhet.

Efter att det i fjol hade stormat kring Miljöpartiet, då en partiföreträdare vägrade ta kvinnor i hand och det var oklart hur partiet ser på religion och jämställdhet, markerade skolminister Gustav Fridolin (MP) mot könsuppdelad undervisning. Tidigare gymnasieminister Aida Hadzialic (S) var föredömligt tydlig under sin tid som statsråd: "Skollagen säger att skolundervisning ska vara sekulär, däremot får vi oroväckande signaler om så inte är fallet, att flickor och pojkar delas upp i undervisningen. Så kan vi inte ha det." (Aftonbladet, 27/6 2016).

I helgen begärde Fridolin äntligen att Skolverket utreder ett förbud mot könsuppdelade klasser, och regeringen vill ha ett förslag på hur det ska skrivas in i läroplanen. Moderaterna varnar för att det inte räcker och kräver en tydligare skollag. All otydlighet i frågan måste bort, men regeringens viljeriktning är ändå välkommen.

Denna fråga handlar helt enkelt inte om feministiska peppmöten i syfte att stärka skolflickor.

I debatten får nu skolministern gott om kritik. Vänsterpartiets ungdomsförbund hävdar till exempel att könsseparation är tjejers rätt till "egna rum". I ett pressmeddelande citeras förbundets ordförande Hanna Cederin: "Varför skulle tjejer bli mer frigjorda för att de berövas på egna rum?" Ja du, Hanna Cederin, för att denna fråga helt enkelt inte handlar om feministiska peppmöten i syfte att stärka skolflickor. Det handlar inte heller om pedagogik.

Även Expressens kolumnist Alex Schulman är ute och cyklar när han anklagar skolministern för att vara populistisk. Schulman påstår att biologiska skillnader mellan pojkar och flickor gör att vi behöver "egna rum" (5/2). Vad varken Ung vänster eller Schulman verkar ha gjort, är att ta reda på varför skolbarnen separeras.

Al-Azharskolans egen motivering finns att läsa i beslutet från Skolinspektionen. Enligt friskolan behövs separationen då eleverna har ”muslimsk kulturbakgrund”.

Skolan anser att idrotten är speciell, eftersom barnen då är ”betydligt mer lättklädda” än annars. Det är också därför pojkarna har fått ha en manlig idrottslärare, och flickorna en kvinnlig. Personal från skolan har vidare hävdat att det ”går emot flickornas religion” att visa sig för det motsatta könet utan täckande klädsel (Lärarförbundets tidning, 26/8 2016).

Alltså: pojkar och flickor ska inte vara lättklädda inför varandra, om de har "muslimsk kulturbakgrund", enligt friskolan. Skolan vill heller inte ändra på detta.

Frågan kokar med andra ord ner till - precis som med de könsuppdelade badtiderna på Lögarängsbadet i Västerås - om samhället ska godta religion och kultur som argument för att separera barn.

Schulman och Ung vänster är fria att applådera religiös konservatism. Skolministern agerar tack och lov klokare än så.

Annons