Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Äntligen förbud mot barnäktenskap - utan undantag

Annons
Barn-äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren och migrationsminister Helén Fritzon. Foto: Anders Wiklund / TT

Äntligen har regeringen föreslagit totalförbud mot barnäktenskap. "Det ska inte finnas luckor i lagstiftningen som gör att barn kan vara gifta i Sverige", intygade barnminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens i dag. Man går därmed längre än regeringens utredare Mari Heidenborg som har velat behålla "synnerliga skäl", möjlighet till undantag, med hänvisning till Europakonventionen.

Kan andra EU-länder totalförbjuda barnäktenskap kan förstås även vi.

Den svenska linjen har inte varit glasklar. I och med den stora flyktingströmmen har problemen blivit tydligare och frågan ställts på sin spets. Nyanlända flickor har med män de är gifta med ofta fått dela handläggare och därmed setts som en del av en äktenskapsduo. Sedan har svenska kommuner i praktiken godkänt barnäktenskapen genom att låta "paren" bo ihop.

Som om det inte var illa nog har man i domar kunnat läsa ett förminskande av problemens allvar. Förvaltningsrätten i Växjö kallade häromåret en minderårig gravid flicka för "brådmogen" i en dom. Man nämnde även religion och kultur för att försköna flickans situation. För ett tag sedan skrev Nerikes Allehanda om en bortgift flicka som placerades hos sin äldre make (25/2). Trots mannens hot och öppna jihadistsympatier kunde han ta emot omkostnadsersättning för att "ta hand om" sin barnfru. Förvaltningsrätten i Karlstad sa nej till att omplacera flickan.

Genom att göra skillnad på barn och barn har man fråntagit dessa flickor grundläggande rättigheter.

När sedan Socialstyrelsen för ett tag sedan gav ut en informationsfolder med rubriken "Till dig som är gift med ett barn", där det fanns vaga formuleringar som att det är "olämpligt" för en vuxen att bo ihop med barnet man ingår äktenskap med, reagerade många - med rätta. Luddighet måste ersättas av tydlighet.

Sveriges Radios politiska kommentator Fredrik Furtenbach kommenterade regeringens besked om totalförbud av barnäktenskap med att partierna nu vill ställa krav på nyanlända.

Det är ett snävt sätt att se det. Att förbjuda barnäktenskap är att försvara alla barns rättigheter, och det oavsett barnens bakgrund. Frågan man borde ställa sig är snarare varför Sverige hittills har sänkt kraven på något så självklart som att barn inte ska vara gifta.

Andra rynkar på pannan och anar "valtaktik", alltså att regeringen vill "fösa undan" frågan inför valrörelsen. Oavsett vilket är regeringens besked välkommet.

För barnen som berörs är det viktiga att samhället tydligt ställer sig på deras sida. Lagändringen föreslås träda i kraft 1/1 2019. Det är verkligen på tiden.

Annons