Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Barn som tvingas gifta sig förtjänar glasklar tydlighet

Fällande domar gör större nytta än vag broschyr

Annons
Socialstyrelsen drog snabbt tillbaks den kritiserade foldern. Foto: Socialstyrelsen / TT

Socialstyrelsen drog i förra veckan snabbt tillbaka foldern med den gulliga illustrationen. Det gjorde man rätt i. Vaga formuleringar som att det är "olämpligt" att bo ihop med ett barn som man ingått äktenskap med, eller att Socialtjänsten "kan komma att föreslå att ni inte bor tillsammans", skickar en otydlig signal.

Desto större nytta gör fällande domar mot barn- och tvångsäktenskap. I går dömde Värmlands tingsrätt föräldrarna till en flicka för "försök till äktenskapstvång". Dottern kom som 13-åring hem från skolan en dag och möttes av att hennes syriska släkt hade samlats, och fick veta att hon var förlovad till en manlig släkting.

Mannen hade tillsammans med flickans föräldrar skrivit ett äktenskapskontrakt enligt islamsk rätt. När flickan protesterade fick hon höra att det inte är "flickor som bestämmer såna saker". Flickan har även berättat att hon misshandlats, fått kokande vatten hällt på sig och låts in. Till slut lyckades hon kontakta polis som hämtade henne.

Sedan den nya lagen mot tvångsäktenskap infördes 2014 - lagar mot äktenskapstvång och mot vilseledande till äktenskapsresa – har högen av anmälningar vuxit. Men de fällande domarna är få. Den första domen kom i Helsingborg och handlade om en ung kvinna från Afghanistan, och i höstas dömde Västmanlands tingsrätt föräldrarna till en 19-årig dotter från Västerås till fängelse. I det sistnämnda fallet hade dottern tvingats gifta sig med en kusin i irakiska Kurdistan. Här i Västmanland dömdes även nyligen föräldrarna till en 16-årig pojke för "stämpling till äktenskapstvång". (Kammaråklagare Jessica Wenna från Västerås står ensam bakom de flesta åtalen mot barnäktenskap i Sverige.)

I en rättsstat är och ska beviskraven vara höga, och dessa fall är ofta svårutredda. Men det har även funnits ett förminskande av problemen. I fjol beskrev Förvaltningsrätten i Växjö en minderårig gift och gravid flicka med rötter i Syrien som "brådmogen". Kultur och religion angavs i domen som skäl till att i praktiken acceptera flickans situation i ett barnäktenskap.

Även den nya domen från Värmland - villkorlig dom - får kritik för att vara för svag. Som Petra Kyllerman från föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime uttrycker det: "Vi ser på många håll både inom socialtjänsten och rättsväsendet att man relativiserar. Man dömer på olika sätt för att en utsatt person har en annan kulturell bakgrund" (Aftonbladet, 4/4).

När nu Socialstyrelsen ser över foldern "Information till dig som är gift med ett barn" behöver det otydliga strykas - och ord som "fängelse" läggas till.

Bort med allt tvivel om hur svenska myndigheter och rättsväsende ser på barnäktenskap.

Annons