Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Bättre förbjuda hindrande klädsel än tyget på håret

Slöjförbud i förskolan?

Annons

Förtryck eller frihet? Under våren har manifestationer mot slöjförbud arrangerats.

Härom helgen var jag i Tensta centrum i Stockholm och fick i en klädbutik syn på slöjor för barn. Elastiska och enkla att trä på, i mörka färger men med glimrande detaljer och mönster. "39 kronor" stod det på klädsnurran där de hängde.Det märks att slöjbärandet har gått ner i åldrarna.

Många tonåringar som söker en identitet eller gemenskap vill själva testa sig fram, och det finns kvinnor som av kulturella skäl föredrar att ta på en sjal när de går ut. Men så finns det också problem med fundamentalister som kräver att flickor och kvinnor klär sig "dygdigt". Att alltfler barn täcks är ett tecken på det bekymret.

Hur ska då politiken agera? Nyligen hade Liberalernas kvinnoförbund årsmöte och fattade beslut om att få bort slöjan från förskolan och lågstadiet. Bland annat lutar sig Liberala kvinnor mot läroplanen där det står att traditionella könsmönster och könsroller ska motverkas. Även om kvinnoförbundet tar avstånd från ett generellt slöjförbud, ifrågasätts det om "ett barn på 3, 4, 5 eller 6 år kan göra ett fritt val" (13/2, SvD).

Små barn kommer inte själva på att de måste täcka håret, så är det förstås. Men i bostadsområden där slöjan är normen, och där det dessutom finns ett tryck från omgivningen, är det inte märkligt att många kvinnor beslöjar sig själva och sina döttrar. Man väljer så att säga slöjan för att slippa bli ifrågasatt och uttittad. Även om många flickor förstås skulle föredra att kasta av sig tyget i majvärmen, finns det miljöer där slöjan ses som alldeles självklar. En hel del barn i dessa miljöer skulle därför svara, och tycka, att de själva vill bära slöja.

Det kvittar vad föräldrarna har för tro och åsikter, skolan är till för barnen.

Västeråsmoderaterna har också diskuterat ämnet och landat i att skolan ska verka för att små barn inte ska bära slöja. I partiets integrationspolitiska program står det att vuxna får bestämma själva, men att "Små barn som inte kan välja själva ska slippa ha slöja, vilket är något som verksamheten bör prata om. Information om detta ska ges till föräldrar via föräldramöten och i behov vid utvecklingssamtal.”

Alltså, inte ett förbud som Liberala kvinnor önskar se, utan en mjukare linje där man genom dialog ska nå samma mål. Skolor borde oftare prata med föräldrar, i det har Moderaterna i Västerås en viktig poäng. Men jag tror att det är bättre att fokusera på funktion, än på själva slöjan.

I ett av mina tidigare bostadsområden kunde jag till exempel se flickor på en förskola som var täckta i långa tygdräkter ner till fötterna. Medan de andra barnen lekte på gården fick dessa flickor titta på. Förskolor och skolor borde slå fast att hindrande klädsel inte har på barnen att göra. Alla barn ska kunna delta och röra sig fritt. Sedan kvittar det vad föräldrarna har för tro och åsikter, skolan är till för barnen. Reglerna bör, likt i fallet med flygbolaget SAS:s klädpolicy, vara konsekventa och är lika för alla.

Som feminist blir jag ledsen av att se små barn i slöja. Barnslöjan blir inte mindre problematisk med söta mönster på. Men skolans fokus bör i första hand vara att barnen deltar, och kan delta. Hindrande dräkter är då ett större bekymmer än tyget på håret.

Annons