Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Elakt av C, men inte så att socialdemokrater är helgon

Fler tjuvnyp att vänta i valrörelsen

Annons
Nej, regeringen hånar inte landsbygd. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Även om Centerpartiet och Socialdemokraterna samarbetar i exempelvis Västerås, är relationen mellan partierna frostig på riksplan.

I måndags höll statsminister Stefan Löfven presskonferens om regeringens landsbygdspolitik, tillsammans med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Löfven förde då ett resonemang om huruvida det är bra eller dåligt med urbanisering och sa att han är stolt över Stockholm, att han är född där, men att "när man sitter i bilkö i Stockholm kan man tycka att det är ett problem".

Så la han till: "Jag är helt övertygad om att vi alla vill se att hela landet överlever, inte minst när storstadsbor ska åka ut och kanske få koppla av på landsbygden. Då måste det fungera även där."

Det fick ledande centerpartister att sprida citatet "När storstadsbor ska åka ut på landsbygden och koppla av måste det fungera även där". Kommentarer om "storstadscentrerad syn" och "stenhård vänsterkrok mot stora delar av Sveriges befolkning" spreds i sociala medier. Men handen på hjärtat: finns det verkligen starka skäl till att tro att Löfven skulle tycka att landsbygden mest finns till när storstadsbor vill åka ut och ta sig en titt?

Å andra sidan: Det är inte så att liknande socialdemokratiska tjuvnyp på politiska motståndare saknas. I debatten om arbetsmarknadspolitik brukar det låta att borgerligheten och Centerpartiet vill skapa otrygghet och nita till arbetare. Representanter från LO och Kommunal har till och med försökt kleta brunfärg på landets mest invandringsvänliga parti. Centerpartisternas aktuella "motkampanj" kan därför te sig som en liten struntsak.

Vi lär få se många lösryckta citat från politiska företrädare det kommande halvåret. Då bör man som väljare ta citaten för vad de är: onyanserade tjuvnyp, inte sällan utan substans.

Annons