Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: En hård nöt för oppositionen

Smart högersväng, Löfven

Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) omvaldes vid kongressen i Göteborg.

”Trygghet i en ny tid” är temat för den pågående S-kongressen i Göteborg. Helt klart är att Socialdemokraterna går åt höger, och i viktiga frågor för väljarna; bort från Miljöpartiet. Den strama migrationspolitiken består, tiggeriet ska motverkas, terrorister och kriminella ska möta motstånd.

Stefan Löfven, som i söndags höll sitt tal, sträckte ut en hand till de borgerliga partierna för att stärka skyddet mot terrorism. Efter terrordåden i Paris 2015 slöts en blocköverskridande överenskommelse om lagstiftning mot terrorfinansiering och ökad insatsförmåga inför terrorattacker.

Dessutom utreds nu frågan om kameraövervakning, och med all sannolikhet kommer det att bli betydligt vanligare att offentliga platser övervakas.

"Vi ska jaga dessa mördare", försäkrade Löfven apropå dådet i Stockholm. Han sa sig även, på pressträffen efter talet, vara frustrerad över att de som fått avslag av Migrationsverket inte lämnar landet. Den misstänkte gärningsmannen som greps i fredags hade nämligen nekats uppehållstillstånd, men polisen har inte kunnat verkställa utvisningen. Vi behöver se över det, sa statsministern.

Och även om partikongressen tog en principiell ställning för permanenta uppehållstillstånd och möjlighet till familjeåterförening, fastslogs linjen att svensk asylpolitik inte kan skilja sig från övriga EU.

Med andra ord blir det i praktiken inga större ändringar av nuvarande politik. Varken S-väljarna eller borgerligheten vill se en återgång till tiden innan den stora flyktingkrisen.Inför valet 2006 lyckades allianspartierna befästa bilden av att Socialdemokraterna var ett bidragsparti som svek arbetarna. Nya Moderaterna lyckades med trianguleringen, det vill säga knata över på socialdemokratisk planhalva. Kommer "Nya S" lyckas med resan högerut? Mycket talar för det.

Miljöpartiet i regeringsställning har varit en flopp, inte bara för MP:s opinionssiffror utan även för regeringen i stort. Partiet borde ha blivit av med ansvaret för samordningen mot våldsbejakande extremism för länge sedan. Att S fjärmar sig från MP på en rad olika punkter, i allt från migrationspolitiken till frågan om kameraövervakning, är taktiskt smart.

En annan faktor som spelar in är att allianspartierna har problem och spretar åt olika håll. Så länge Centerpartiet har medvind kommer skillnaderna bestå. Hur partierna ska förhålla sig till Sverigedemokraterna är en ytterligare huvudvärk för borgerligheten. Lyckas Löfven hamra in att S tar tryggheten på allvar får Alliansen förbereda sig på en rejäl uppförsbacke inför 2018.

Annons