Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Genant att regeringen inte tydligare markerar mot antisemitism

Mahmoud Abbas slirar

Annons
I blåsväder. AP Photo/Majdi Mohammed/TT

Palestiniernas ledare Mahmoud Abbas hade inte sin bästa stund när han i början av veckan, på palestiniernas nationella råd på Västbanken, förklarade förföljelserna av judar i Europas med judarnas "sociala funktion". Förintelsen berodde alltså inte på hat mot judar som religiös grupp, enligt Abbas, utan på att judarna ägnade sig åt "ocker" och "banker".

Många har förstås reagerat på det antisemitiska uttalandet, exempelvis från FN:s och EU:s sida. Ändå bad Abbas om ursäkt först i går. Och då bad han egentligen om ursäkt för om personer tagit illa upp av hans tal, inte för sina ord.

Vår rödgröna regering har väldigt goda relationer till Abbas och PLO. Regeringen verkade tycka att det räcker som markering att utrikesminister Margot Wallström (S) i en tweet konstaterar att Abbas uttalanden var "unacceptable".

Utrikesministern, precis som biståndsminister Isabella Lövin (MP), ville inte diskutera frågan i en debatt i SVT:s Aktuellt i torsdags kväll. En som ville diskutera ämnet var Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Valter Mutt. Han tackade först ja, men sedan ringde Miljöpartiets pressavdelning kanalen och ställde in hans medverkan.

Så stod sedan Liberalernas Jan Björklund i SVT:s studio, utan motdebattör, och förklarade varför Sverige borde frysa biståndet och sätta hårdare press på styret i Palestina.

Var man än står i själva sakfrågan är det genant att företrädare för vår humanitära stormakt hellre duckar och vägrar debattera än förklarar sin linje. Inte nog med att Sverige ger Abbas ett starkt politiskt stöd, vi är en av Palestinas största biståndsgivare.

Sverige har med andra ord ett inflytande som hade kunnat användas. Nu skickade regeringen i stället signalen att vi mer eller mindre rycker på axlarna åt antisemitism.

Det var ju tur att Abbas ändå gav en halv ursäkt, utan Sveriges hjälp.

Annons