Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Glöm aldrig Ramin Scherzaj

Blunda inte för hederskulturen

Annons

Föreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime uppmärksammar hedersförtrycket.

Polis, socialtjänst och skolor måste veta hur hederskulturen fungerar. Offret kan också vara en man, och har inte sällan en hel familj mot sig.

Det har gått snart ett år sedan 23-årige Ramin Scherzaj hittades mördad söder om Sundsvall. I veckan medgav Polisen att de hade missbedömt fallet. I stället för att se att det fanns en hedersproblematik, att ett kollektiv hotade och trakasserade offret, trodde Sundsvallspolisen att det rörde sig om ett vanligt svartsjukedrama. Polisen avskrev elva polisanmälningar om skadegörelse, misshandel och hot.

Efter ett dödshot på sms berättade Scherzaj för polisen att han var rädd, en kort tid därefter mördades han. Även Scherzajs dåvarande flickvän hade berättat för Polisen att hon var i ett tvångsäktenskap och att hon var rädd för sin familj.

Det går inte att spola tillbaks tiden och rädda Scherzaj. Och kanske hade han mördats även om Polisen hade gjort korrekt analys. Men samhället måste åtminstone göra sitt bästa för att förhindra dessa mord. För att kunna komma åt ett problem måste man se det för vad det är.

Hedersvåldet är något utöver "mäns våld mot kvinnor", eftersom en hel omgivning upprätthåller hederskulturen. Tidigt lär sig barn och unga att de inte får gifta sig med vem dem vill, de kontrolleras av släktingar och syskon, och de strikta reglerna drabbar även män och hbtq-personer.

Hedersvåldet är något utöver "mäns våld mot kvinnor". Ändå angrips fortfarande den som beskriver hederskulturen.

Ändå finns det fortfarande personer som angriper den som beskriver hederskulturen. För en tid sedan påpekade jag på Twitter att hederskulturen finns inom olika religiösa och etniska grupper och bland icketroende. Jag skrev även att ”Skillnaden mellan hederskulturen och 'mäns våld mot kvinnor': den drabbar även pojkar, män, hbtq-personer, och utövas även av kvinnor.”

Det fick en doktorand på Umeå universitet, Susanna Eriksson, att reagera så här: "Ännu en liberal skribent som bidrar till en rasistisk dikotomisering mellan 'det vanliga våldet' och Hedersvåld". Även Andreas Pettersson, universitetsadjunkt, Juridiskt forum vid Umeå universitet, anklagade mig raljant och felaktigt för vilja dela upp våld efter etnicitet. Är det den attityden offer för hedersförtrycket möter, om de har oturen att hamna på en föreläsning på Umeå universitet? På den frågan fick jag av universitetet inget svar.

Om polis, socialtjänst och skola ska kunna hjälpa utsatta behöver de se varningssignalerna som i fallet med Ramin Scherzaj. Såväl "mäns våld mot kvinnor" som hedersvåldet existerar. Att blunda för det ena riskerar liv. Vi kan inte spola tillbaks tiden, men vi kan lära av misstag. Erkänn och förstå hederskulturen. Se den, och se dess offer.

Annons