Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Ja, länge leve demokratin!

Scherman tar sig an ett viktigt ämne

Annons
Riksdagshuset. Är den svenska demokrati hotad? Foto: Stina Stjernkvist / TT

I SVT:s dokumentärserie ”Länge leve demokratintar TV4:s tidigare chef Jan Scherman sig an viktiga frågor. Hur mår egentligen den svenska demokratin, har vi tagit den för given och hur stärker vi den?

I det första avsnittet får tittarna följa med till riksdagshuset, där ledamöterna berättar om en stressig vardag med hot och hat, och dyrbar tid som går till administration. I programmet får opinionsföretaget Novus göra en enkät, som visar att så många som fyra av tio riksdagsledamöter tror att demokratin är hotad. Det är, oavsett om man tycker rädslan är befogad eller inte, en skrämmande hög andel.

I avsnitt tre av Schermans dokumentär träffar han den amerikanske filosofen Jason Brennan, professor vid Georgetown University. Brennan har skapat debatt med sin bok ”Against democracy”, som i svensk utgåva har den mjukare titeln "Efter demokratin" (Timbro förlag). Att näringslivets tankesmedja gav ut boken på svenska fick vänsterdebattören Daniel Suhonen att i en krönika dundra om att "högern vill ställa massan utanför" (Dagens Samhälle, 19/5 2017).

Det Suhonen tycks ha missat är att Brennan verkar i en amerikansk kontext, där väljarna som pikas snarare är - just det, höger. Brennan ger sig alltså på folk som faller för banala konspirationsteorier, röstar på populister, är för dödsstraff, protektionism, och mot fri abort och hbtq-rättigheter.

Att det finns röster inom svenskt näringsliv som beklagar sig över att politiker borde ha bättre kompetens om företagandets villkor och om globaliseringen, betyder inte att "elittänk" är höger per definition. Det var inte många år sedan krav fanns på att utesluta Sverigedemokrater från debatter, eller när deras torgmöten överröstades och stördes.

Att demokratin inte alltid är enkel visar sig tydligt när Scherman går fram till nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen en solig dag på politikerveckan i Almedalen. En nazist fräser: "äcklig jude". Scherman behåller lugnet och frågar en lugnare nazist om deras demokratisyn och vilka som ska få vara kvar i Sverige. Han ställer - trots den obehagliga situationen - frågor, en nazist gör taffliga försök att svara.

Det är lätt att känna "bort, förbjud!" när man ser extremister. Men deras rätt uttrycka åsikter och hålla möten är också en del av demokratin. Scherman är omgiven av en handfull nazister men samtidigt ett hav av Almedalsbesökare som demonstrerar för tolerans. Demokrati är ett så mycket bättre motmedel mot extrema tankar än vad förbud är. När demokratin hotas ska vi inte nagga den i kanterna, utan tvärtom försvara den med demokratins alla medel.

Annons