Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Lägg idén om friår i papperskorgen

Alterneringsår är ett dumt förslag

Annons

Lön för att inte jobba? Fel väg.

Den rödgröna regeringen har beslutat sig för att damma av Miljöpartiets favorit friåret, som nu ska kallas "alterneringsår".

Friår är - precis som det vårdnadsbidrag som Kristdemokraterna fick igenom i alliansregeringen - enbart dumt. För det första är det av princip tveksamt att människor ska få pengar för att inte arbeta. Och för det andra visade sig friåret redan första gången det infördes inte ha den effekt politikerna önskat sig.

Alltså: fel i teorin, och fel i praktiken, precis som borgerlighetens vårdnadsbidrag. Trots det hänvisar det gröna språkröret Isabella Lövin till stress och utbrändhet på arbetsmarknaden.

Att politiker oroas över de höga sjuktalen - som har ökat med hela 80 procent sedan 2010 - är lovvärt. Samma oro fanns när friåret infördes 2005. Men som Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering har konstaterat fanns "inte något (mätbart) stöd för att friårsledighet reducerar framtida sjukfrånvaro, varken med avseende på antalet sjukfrånvarotillfällen eller på antalet sjukfrånvarodagar". Vad man däremot kunde se var att friåret skyndade på människors pensionsbeslut.

Friår må ha varit trevligt för en del, men är ett ovanligt dumt politiskt förslag.

Såväl facken som näringslivet är skeptiska till regeringens "alterneringsår". Kommunals ordförande Tobias Baudin påpekar att fler behöver jobba och han har svårt att se hur det skulle kunna fungera i praktiken. Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv, påpekar även han att den tidigare reformen inte gav önskad effekt på sjukfrånvaron.

Förslaget ska nu utredas av Miljöpartiets förre partisekreterare Anders Wallner. Han gör bäst i att kasta det i närmsta papperskorg. Regeringen borde ha lärt av tidigare misstag. Friår må ha varit trevligt för en del, men är ett ovanligt dumt politiskt förslag.

Annons