Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Låt äldre få behålla mer

Annons

Pensionärer går miste om bidrag

Har mormor verkligen råd? Foto: Jon Eeg / NTB scanpix / TT

Fattigdomen bland äldre förtjänar uppmärksamhet. Tidigare i år visade EU:s statistikorgan Eurostat att Sverige har sämst siffror i Norden. Hundratusentals svenska pensionärer, de flesta kvinnor, lever under EU:s fattigdomsgräns.

Till P4 Västmanland berättar Owen Olofsson, ordförande för PRO:s samorganisation i Västerås, att många äldre som går miste om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.

En hel del äldre med låga pensioner, som har rätt till extra pensionstillägg, känner helt enkelt inte alla till de olika bidragen eller hur man söker dem. En ytterligare faktor, som Owen Olofsson nämner, är att skamkänslor också kan spela in. "Man vill inte ligga samhället till last. Man är den generationen, man är van att kämpa själv", säger han.

Kanske är det särskilt svårt för kvinnor, som tidigt fått lära sig att ställa upp för andra, att "ta för sig".

Nyligen hörde jag en äldre kvinna i ett nyhetsinslag berätta att det var jobbigt att inte ha råd med julklappar till barnbarnen. Här borde anhöriga, inte minst de egna barnen, se till att mor- och farföräldrar inte känner onödig ångest över att inte kunna köpa julklappar. Sänk pressen.

Men visst finns det även mycket att göra för våra myndigheter och politiker. Pensionsmyndigheten har kritiserats, bland annat av Riksrevisionsverket, för att inte bättre informera fattiga äldre om deras rätt till stöd. Nu råder myndigheten alla ensamstående med en pension som är lägre än 14 000 kronor att höra av sig. Det är bra, men även skattesänkningar behövs.

Liberalen Martin Borgs föreslog i en krönika att all skatt på pension bör avskaffas (DT, 5/6). En radikal idé, men med en god poäng: "Låt dem som kämpat hela livet få behålla sina pengar, i stället för att be om att få tillbaka dem."

Annons