Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Låt dem ha sitt cannabis i fred

Kan våra grannländer, kan vi

Annons
Går att både missbruka - och använda som medicin. Foto: Seth Perlman/AP Photo/TT

Ska man få använda cannabis medicinskt syfte? För att mildra smärta? Västeråsaren Andreas Thörn var med om en trafikolycka för många år sedan och bröt nacken, förlamades och blev rullstolsburen.

För snart tre år sedan hittade polisen tre marijuanaplantor i Thörns tvättstuga. Efter att ha friats av tingsrätten, och sedan dömts av hovrätten, meddelade Högsta domstolen i går att Thörn ändå gjort sig skyldig till ringa narkotikabrott. Straffet blev sammanlagt 5200 kronor i böter.

Ett lågt straff, men det bästa hade varit om han hade friats. Sedan i våras är han en av få svenskar som får marijuana på recept. Läkemedelsverket har godkänt det.

Thörns användning av cannabis har alltså inte handlat om "nöje", utan det har varit den medicin som fungerat för honom. Tack vare självmedicineringen kunde han gå upp i arbetstid, ta hand om sin familj och må bra.

Som läkaren Claes Hulting uttryckt det handlar det inte om att ett gäng "ska sitta i ett hörn och röka på", utan om "personer som har kronisk neuropatisk smärta som de vill lindra." (SVT 12/2).

Nu är det ingen som har krävt att mattanter ska rulla joints i skolan.

I går hölls ett riksdagsseminarium om en legalisering av cannabis på initiativ av miljöpartisten Anders Schröder. Seminariet kritiserades redan på förhand och Miljöpartiet har intygat att partiet "står bakom dagens restriktiva narkotikapolitik".

Det har även förekommit medvetna eller omedvetna missförstånd om vad Schröder är ute efter. En socialdemokrat skriver i en artikel att "I skolan ska det serveras fina salladsbord och ingen cannabis!" (Arbetarbladet, 9/11). Fyndig formulering, men nu är det ingen som krävt att mattanter ska rulla joints i skolan.

Reaktionerna visar att Schröder gör rätt i att lyfta frågan. Fri debatt är aldrig fel. Man kan mycket väl oroa sig över den drogromantik som finns bland ungdomar, och samtidigt tycka att cannabis ska få användas som medicin. Att tillåta en sak betyder inte att allt måste släppas fritt.

I flera av våra grannländer kan läkare ansöka om att skriva ut cannabis vid vissa sjukdomar. I Finland har det varit möjligt i över tio år. Den som får sitt recept där kan sedan hämta ut cannabis på apoteket.

Norges läkemedelsverk sa ja till cannabis på recept i fjol och i Danmark inleds snart ett försöksprojekt med patienter som ska få cannabis på recept. Även det tyska parlamentet har numera röstat igenom att en legalisering av medicinsk cannabis.

I stället för att jaga ryggmärgsskadade Andreas Thörn borde även det svenska rättsväsendet lägga energin på riktiga samhällsproblem.

Annons