Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Naivt att förvänta sig gratis SD-stöd

Ta Åkesson på orden

Annons
Jimmie Åkesson och Stefan Löfven i en partiledardebatt i riksdagen. Foto: Anders Wiklund / TT

I en intervju i Dagens Industri konstaterar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att Socialdemokraterna ligger närmare SD i migrationspolitiken än vad Alliansen - med Centerpartiet - gör (3/4). SD kan mycket väl komma att fälla en eventuell alliansregering efter valet. Egentligen är det ingen nyhet, redan i höstas på partiets landsdagar sa Åkesson: "Stefan Löfven har en avsevärt bättre invandringspolitik än Annie Lööf" (SvD, 17/11). Åkesson underströk att han har lojaliteter gentemot sina väljare, inte gentemot andra partier. Det blir inte tal om att sätta sig "i knät på Alliansen", sa Åkesson.

Ändå reageras det upprört från borgerligt håll på Åkessons aktuella besked. "Vill SD verkligen bli stödparti till ett feministiskt, kvoteringsdiggande, skattehöjande, antikonservativt och familjefientligt parti som ljugit om transportskandaler och vill låta EU styra över pappamånader?", som en ung kristdemokrat skrev i en populär tweet.

Alltså: Eftersom SD är ett konservativt parti borde det föredra de borgerliga partierna. Men nu består Alliansen som bekant av både konservativa och liberaler, även liberaler som ligger nära vänsterblocket i livsstilsfrågor. Om allianspartierna bara bestod av Kristdemokraterna och Moderaterna vore det en sak.

Det troliga scenariot efter höstens riksdagsval är att varken Alliansen eller de rödgröna får egen majoritet. Partier på båda sidor blocken måste förhålla sig till det; SD lär få ett betydande stöd, det är ett parti som saknar blocklojalitet och som inte har för avsikt att släppa invandringsfrågan.

Strax efter valet för snart fyra år sedan, när SD sänkte den rödgröna regeringens budget i december 2014, följdes det av en chockvåg bland socialdemokrater. Statsminister Löfven hade sagt sig utgå från att SD "följer praxis". Men varför förutsätter man, som SD:s politiska motståndare, att SD ska göra som man själv önskar?

Partiet avskyr såväl Miljöpartiets som Centerpartiets hållning i migrationsfrågan och det är också därför många väljare har valt dem. Genom att inte "gratis" ge stöd åt något av blocken behåller SD dessutom positionen som antietablissemang och oberoende. Så länge ingen vill ha med dem att göra är det en smart strategi.

De alliansväljare som i dag är irriterade på Åkessons flört med S och Löfven, underskattar nog Åkessons avstånd till liberalismen.

Som Åkesson uttryckte det i sina politiska memoarer "Satis Polito" som kom ut för fem år sedan: "Vi vill helt enkelt inte ha det splittrade, segregerade – själlösa – samhälle, som det socialliberala etablissemanget skapat åt oss."

Annons