Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Nej, ”hayir”, till Erdogan

Annons

Kampanjas för fullt.

Den politiska utvecklingen i Turkiet har länge gått i fel riktning, något som intensifierats efter det misslyckade kuppförsöket i juli. Nu är risken stor att läget förvärras ytterligare om president Recep Tayyip Erdogan vinner den turkiska folkomröstningen om två veckor. Blir det då ett "ja", ett "evet" på turkiska, innebär det att Erdogan och hans parti AKP stärker sitt grepp om domstolarna. Antalet år som presidenten (läs: Erdogan) får sitta förlängs och presidenten kommer lättare kunna införa undantagstillstånd.

Att regimen i Turkiet inte drar sig för att jaga oliktänkande vet även turkar, kurder och andra från landet som lever i exil. Ekots avslöjande om att företrädare för den turkiska regeringen kartlägger oppositionella som bor i Sverige är en påminnelse om det.

Det bör finnas polis och bevakning när vallokalen för att delta i folkomröstningen håller öppet 8-9 april i Kista i Stockholm. I Belgien där man redan har kunnat rösta knivhöggs i torsdags några kurder, däribland en äldre dam, utanför Turkiets ambassad i Bryssel. I videoklipp från Bryssel kan man höra regimkritiska demonstranter skandera ”Terrorist Erdogan”.

Som en lärarbekant i Turkiet berättar för mig: "Skulle jag säga att jag sympatiserar med HDP skulle jag få sparken direkt".

En sak som talar för att det blir ett ja i folkomröstningen är att Erdogan vill genomföra den och därmed tror att han ska vinna. Annars hade han kunnat finna en ursäkt för att ställa in den.

Oppositionen kan tyvärr inte göra mycket. Prokurdiska HDP:s båda partiledare Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag är fängslade. De, och många av deras partikamrater, landets journalister, tidigare statsanställda med flera, anklagas för terrorism. Med godtyckliga anklagelser kan Erdogan och hans styre fängsla vem de vill.

Som en lärarbekant i Turkiet berättar för mig: "Skulle jag säga att jag sympatiserar med HDP skulle jag få sparken direkt".

Vinner Erdogan folkomröstningen gör han det genom att ha spridit skräck, återstartat kriget mot kurder, fängslat oppositionella och strypt det fria ordet. Nej, "hayir", till det, tack.

Annons