Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Nej LO, er pinsamma valfilm är inte ”saklig”

Kritisera Alliansen i sak i stället

Annons
I krig, kärlek - och valrörelser - är allt tillåtet? Foto: Robin Haldert / TT

I LO:s nya valfilm om "trygghet för vanligt folk" påstås det att Moderaterna vill avskaffa fasta anställningar och sänka folks löner. Det framställs felaktigt som att en ensamstående undersköterska skulle få sin lön sänkt med 30 procent. Inte nog med det hävdas det i filmen att ingen i Moderaternas Sverige får bli äldre, sjuk eller - håll i er! - skaffa barn.

LO satsar hela 30 miljoner kronor i årets valrörelse för att få Socialdemokraterna att behålla regeringsmakten. Nu visar LO att man är beredd att gå långt i försöken att skrämma väljarna från att rösta på Alliansen.

Den aktuella valfilmen "göder oro med lögner och desinformation", som Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer uttryckte det i söndagens Agenda. Hans motdebattör LO:s vice ordförande Therese Guovelin påstod däremot, utan att blinka, att filmen är "saklig".

Är det verkligen helt omöjligt för LO att ge sig på allianspartiernas politiska förslag utan dessa återkommande bottennapp?

Tidigare jämförde LO-ägda tidningen Arbetets ledarsida Centerpartiets förslag, om lägre ingångslöner för nyanlända, med apartheid. Invandringsvänliga Centerpartiet anklagades alltså för att se flyktingar som ”etniskt orena” (8/2 2016).

På Facebook la LO tidigare ut ett klipp med Martin Ådahl, chefsekonom för Centerpartiet, där man låtsades att han svarade på vilka grupper Centerpartiet ”ska sänka lönen för”. I själva verket hade Ådal svarat på vad SCB listar som enkla jobb. Efter att ha publicerat klippet lät LO näthatet flöda i kommentarsfältet, där det även förekom hot mot Ådahl.

Efter smutskastningskampanjen mot Centerpartiet var det plötsligt LO som ville införa så kallade "utbildningsjobb" för nyanlända med - just det - lägre lön än vad kollektivavtalet anger. När LO föreslår lägre löner påstås det vara för att hjälpa utrikes födda att få jobb, men när allianspartier gör det är det tydligen - enligt LO - förkastligt. Finn logiken i det.

Att känslor flödar i valtider hör till, och det är lätt att trampa snett. Särskilt när det går fort. I vintras publicerades en elak bild på finansminister Magdalena Andersson (S) på Svenskt Näringslivs Facebooksida ”Skattefakta” där ett förslag om arvsskatt kritiserades. Andersson fick pratbubblan "Jo, men han hade pengar”, intill en bild på en mamma och två barn vid en gravsten.

Osmakligt, utan tvekan - och borttaget. Går man över gränsen backar man nämligen. Åtminstone om man vill att de egna budskapen ska tas på allvar.

LO envisas däremot med att kalla rent trams - som att folk inte längre skulle få skaffa barn om Alliansen vinner valet - för sant och sakligt.

Annons