Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Nu är populism högsta mode

Men KD:s Göran Hägglund fick skäll

Annons

Populism på framfart. Kan vi få en

Hur undviker vi en svensk Trump?

Olle Wästberg är tillsammans med Daniel Lindvall aktuell med boken "Folkstyret i rädslans tid" (Fri tanke förlag). Boken stod i centrum på ett seminarium hos tankesmedjan Timbro i måndags, där Aftonbladets kulturchef och Sverigedemokraternas Paula Bieler kommenterade den.

Wästberg och Lindvall, som båda har haft ledande poster i den statliga demokratiutredningen, påpekar att auktoritära populister samlar runt en tredjedel av rösterna i Europa. Populister lyckas fånga upp känslor av maktlöshet och utanförskap. Demokratin bör därför utvecklas, och de etablerade partierna måste bli mer öppna, argumenterar författarduon.

1952, när Sverige hade 7 miljoner invånare, hade samtidigt ungefär 200 000 personer ett politiskt förtroendeuppdrag på kommunal nivå. Efter kommunsammanslagningar, nämndsammanslagningar och annat har vi i dag bara runt 36 000 personer med förtroendeuppdrag. Att traditionella medier förlorar mark spär också på avståndet mellan medborgarna och makten.

Samtidigt var det Åsa Linderborg som flög i taket när Kristdemokraternas dåvarande partiledare Göran Hägglund höll talet om "verklighetens folk".

De etablerade partierna har i hög grad lämnat walk over på nätet, påpekade Wästberg på seminariet. Medan alternativmedia växer lägger få etablerade politiker energi på att diskutera politik. Nätet används mest som en anslagstavla, eller som på Twitter – i samband med partiledardebatter – ett sätt för partiaktiva att visa att hejar på sitt lag.

Wästberg och Lindvall sneglar på Finland där man kan väcka en "folkmotion" om tillräckligt många medborgare står bakom ett förslag. En ytterligare idé är att underlätta för folkomröstningar. De har rätt i att det demokratiska deltagandet ska uppmuntras.

Åsa Linderborg sa på seminariet att fler vill se en populism från vänster. Hon sa sig uppskatta att Wästberg och Lindvall har en sympatisk, och inte en elitistisk, syn på väljarna.Samtidigt var det bland andra Åsa Linderborg som för åtta år sedan flög i taket när Kristdemokraternas dåvarande partiledare Göran Hägglund höll ett tal om "verklighetens folk". Hägglunds kritik mot kultureliten fick Linderborg att dra paralleller till nazisten Joseph Goebbels. När vänstern är populistisk går det an, men inte när borgerligheten är det?

Expressens fristående krönikör Sanna Rayman ställde i somras tänkvärda frågor: "Vad skulle ha hänt i valet 2010 om Hägglunds tal hade kunnat diskuteras utan nazireferenser? Hur mycket förstärkte reaktionerna känslan av sammansvetsad elit?" (13/6).

Hägglund tystnade medan Sverigedemokraterna fick fritt utrymme. I diskussionen hos Timbro kunde även "tyckar-elitens" skuld ha nämnts.

Annons