Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Omogen för äktenskap, omogen för valbås

Rösträttsåldern bör följa myndighetsåldern

Annons

Förstagångsväljare. Ska de ha fyllt 18 eller ej?

Salas centerpartistiska kommunalråd Carola Gunnarsson är en av dem som säger nej till att sänka rösträttsåldern i kommande kommunalval. Det är klokt. Rösträttsåldern bör följa myndighetsåldern; den som inte anses mogen nog att ingå äktenskap bör inte anses mogen nog att fatta politiska beslut som påverkar andra.

Sveriges Radio rapporterar att kommunerna i Västmanland som yttrat sig om sänkt rösträttsålder är skeptiska, medan det blåser positiva vindar i Västra Götaland. Frågan om sänkt ålder bereds nu av regeringen, och ute i kommunerna diskuteras det och läggs förslag.

Frågan aktualiserades på allvar när Olle Wästberg, ordförande i 2014 års demokratiutredning och tidigare liberal riksdagsledamot, häromåret föreslog att 16-åringar på försök ska få rösta i kommande två kommunalval. Dessutom föreslog Wästberg att kommunerna ska få införa 16 års rösträttsålder i lokala folkomröstningar. Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) har också varit positiv och kallat det "en fråga som engagerat mig under lång tid". När frågan prövades 2008 var däremot samtliga dåvarande partier i riksdagen skeptiska.

Det är onödigt att drabbas av åtgärdspanik för att locka ungdomar till politiskt engagemang.

Varför har det nu blivit en så populär idé? Ett vanligt förekommande argument är att det finns länder som testat eller infört det, såsom Österrike, Kuba, Jordanien, Nicaragua, Norge, och några tyska delstater. Det finns även stöd i EU för att låta 16-åringar börja rösta i EU-parlamentsvalen, där valdeltagandet bland förstagångsväljarna brukar vara genant lågt.

Sänkt rösträttsålder har inte lett till någon större dramatik, politiskt, där det testats. Må så vara. Rösträttsåldern är förstås ingen exakt vetenskap, men frågan kokar ner till att den bör följa myndighetsåldern. Om nu dagens 16-åringar vore så mogna att de bör få rösta, borde de väl även få köpa cigaretter, eller alkohol på restaurang, ta körkort och gifta sig?

En ytterligare gåta är varför kommunerna ska vara föremål för dessa "tester" med sänkt åldersgräns vid valen. Lokala ärenden om bygglovsprocesser, renhållning och kommunala bolag är inte enklare - eller mindre viktiga - än vad många riksdagsfrågor är.

Det är även onödigt att i Sverige drabbas av åtgärdspanik för att locka ungdomar till politiskt engagemang. Kristdemokraterna leds av Ebba Busch Thor som är född 1987, och hon är i gott sällskap som ung partiledare.

Visst är yngre i lägre utsträckning aktiva i lokalpolitiken, men det beror mer på att uppdrag i nämnder anses tråkigt, och på att unga oftare flyttar, än på att partierna stänger ute. Partierna står snarare med vidöppen famn när unga vill engagera sig.Tidigare har det i kommuner till och med gjorts försök med röstning på hamburgerkedjor. Men att rösta är viktigt och på allvar. Det är inget man bör göra med flottiga fingrar efter en Big Mac & Co.

Centerpartiets Gunnarsson i Sala påpekar att bibehållen rösträttsålder inte är att ta avstånd från ungdomar (SR, 21/4). Så är det förstås. Man kan uppmuntra unga till politiskt engagemang på många sätt - och på bättre sätt än att låta omyndiga rösta.

Annons