Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Osund jakt på enskilda

Brister i vården ska få lyftas fram

Annons

Anställda ska få vara anonyma.

Undersköterskan Fredrik Antonsson har med kollegor drivit Facebooksidan "Rädda Vården". De har varit anonyma, då de ibland länkar till nyheter om sin egen arbetsplats. Sidan är på intet sätt "skum", den länkar till traditionella nyhetsmedier och lyfter fram bristerna i vården. Antonsson driver sidan som en enskild person, och representerar bara sig själv.

Sveriges Television gick trots det nyligen ut och beskrev "Rädda vården" som en "skrämselsida", och ett exempel på en anonym opinionsbildning som "trasar sönder den öppna samhällsdebatten och de fria samtalen". SVT gick även ut med Antonssons namn.Ett rafflande avslöjande? Knappast. Däremot ett tydligt exempel på hur snett SVT kan hamna.

I torsdagens "Studio Ett" i Sveriges Radio tog Peter Santesson, statsvetare och opinionschef på Demoskop, upp goda skäl till varför SVT bör undvika den här sortens publiceringar. Santesson påpekade att man bör få vara anonym om man exempelvis som vårdpersonal vill lyfta fram missförhållanden på sitt jobb, utan att riskera bli uthängd av SVT. Även personer i vård-Sverige har varnat för SVT:s metod och uttryckt att den kan underblåsa en tystnadskultur inom vården och välfärdssektorn.

Det hade varit bättre av kanalen att medge att det blev fel denna gång, och be den uthängde undersköterskan om ursäkt.

Anställda som av legitima skäl väljer anonymitet har all rätt i världen att göra det. Det finns ingen anledning att peka ut dem som demokratins fiender, för att de väljer att inte gå ut med namn och bild i alla sammanhang.

Ulf Johansson, chef och ansvarig utgivare på SVT Nyheter, hade inte mycket att säga till sitt försvar i radiodebatten. Hur "Rädda vården" skulle "trasa sönder" samhällsdebatten förblev en gåta. Det hade varit bättre av kanalen att medge att det blev fel denna gång, och be den uthängde undersköterskan om ursäkt.

Annars är risken att vi kommer få se liknande bottennapp framöver.

Annons