Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Pride behövs i allra högsta grad

Provocerar intoleranta extremister

Annons
Glada firare Pride 2017. Foto: Margareta Andersson

För sex år sedan föreslog Ragnhild Källberg och Ulf Larsson, från dåvarande Folkpartiet, ett "Västerås City Pride". Motionen, som bland annat tog upp hoten mot hbtq-personer, bifölls. RFSL Västmanland kopplades in och senare bildades föreningen Västerås Pride.

Ulf Larsson från Liberalerna nämner för mig att partiet förvisso la motionen, men betonar att RFSL och särskilt Anna Ehlin, tidigare ordförande för RFSL Västmanland, arbetade hårt med att få igång Pride i Västerås. I dag kämpar nya namn på, och Pride firas nu än en gång.

Pride har genom åren både uppskattats och provocerat, men mer än något annat är det en hyllning till toleransen. Det är också en påminnelse om hur viktigt det är att också se det som inte är bra.

Så länge hbtq-personer mår sämre, och är mer hotade, finns mycket kvar att göra. Tvångssteriliseringarna av transpersoner upphörde först för några år sedan. Att Pride firas runt om i hela Sverige är fantastiskt, men det visar också tydligt att hbtq-frågorna ännu provocerar i vissa kretsar och områden.

Flera röster från hbtq-rörelsen har berättat om hur nazister numera mobiliserar inför Pride-firanden: "Ofta ses klistermärken från högerextrema organisationer på lyktstolpar och elskåp på orter som har eller är på väg att fira Pride." (QX, 14/9 2017).

Även Expo, som granskar högerextremister, har sett hur Nordiska motståndsrörelsen siktar in sig på just Pride. "De agerar som en högerextrem sedlighetspolis, som till exempel river ner Pride-flaggor, skrämmer människor och har olika kampanjer mot organisationer och personer", som Jonathan Leman, researcher på Expo, uttryckt det (SVT, 27/4).

Nazister agerar med andra ord som "moralpoliser" på mindre orter. Förutom att polisen och säkerhetspolisen bör ha stenkoll på dessa extremister, måste även allmänheten visa att det inte är fritt fram att ge sig på hbtq-personer. Pride ett sätt av flera.

Som personer från hbtq-rörelsen också har vittnat om kommer hatet både från högerextremistiskt håll och från religiösa fundamentalister. Homofobin är väldigt stark inom hederskulturen.

Lika självklart som det ska vara att kunna gå trygg i centrala Västerås eller i andra städer, hand i hand med den man är kär i, lika självklart ska det vara att kunna göra det i mindre samhällen och i städernas förortsområden.

Hur ett samhälle ser på och behandlar hbtq-personer är ett träffsäkert lackmustest på hur det står till med toleransen och den ibland slitna frasen "människors lika värde".

Återigen påminns vi om det som är bra och värt att fira, men också om att det aldrig går att luta sig tillbaka.

Annons