Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Riv upp beslutet att flytta häktet från Västerås

Artikel 7 av 10
Häkteshaveriet
Visa alla artiklar

Kriminalvården måste tänka om

Annons
Det stängda häktet i Västerås ser ut att förbli stängt. Foto: Tony Persson

I veckan har flera röster - i VLT:s granskning av "häkteshaveriet" - vittnat om allvarliga problem till följd av att Västerås har saknat ett häkte efter branden för snart två och ett halvt år sedan. Ungefär ett år efter branden, orsakad av en häktad, föreslogs en tillfällig häktesverksamhet i Sala. Men så i januari i år beslutade Kriminalvården alltså att häktet i Västerås inte ska öppna igen.

En redan dålig situation kan alltså permanentas.

Som om poliskrisen i länet inte var djup nog tvingas poliser ödsla timmar på att transportera runt häktade. Poliskommissarie Lars Jansson konstaterar: "Vi hade kunnat vara synliga ute på exempelvis Bäckby och vi hade kunnat jaga narkotikalangare. Vi har rätt så bra koll på vilka som begår personrån och på vilka platser det sker, där hade vi givetvis hellre lagt vår tid och resurs" (VLT, 19/3).

Västeråsadvokater har påpekat att rättssäkerheten påverkas, bland annat eftersom avstånden hindrar täta möten mellan häktad och försvarare. Och även om Kriminalvården tänkt sig ett restriktionshäkte i Sala kan Salbergaanstaltens höga säkerhetsklass förlänga inpasseringstiden, vilket i så fall riskerar att sluka den tidsvinst det skulle innebär att slippa köra ännu längre sträckor.

Stängningen av häktet, och utredningen bakom beslutet, ifrågasätts. Om Polisen till exempel kunde lösa problem med brandskydd och ventilation på några dagar, varför kunde inte häktet? Väger man in samtliga konsekvenser? Frågorna är många, svaren vaga.

Kriminalvården hävdar att beslutet att låta häktet i Salberga ersätta häktet i Västerås är "väl utrett och noga överlagt", även om myndighetens ansvariga för planering av häkten i torsdagens tidning inte kunde svara på flera frågor. Det duger inte.

Myndigheten har sagt att ett nytt häkte i Västerås vore kostsamt, men hur långsiktig är den kalkylen? Kostnaden bör vägas mot arbetstidskostnaderna för Polisen, med allt vad det innebär för samhället. Advokaternas varningar för att rättssäkerheten tar stryk måste också vägas in.

Robert Wallén, chef för polisområde Västmanland, har sagt att det "slår sönder verksamheten" att flytta häktet från Västerås. Det ger konsekvenser att en stad i Västerås storlek - där dessutom tingsrätt och polisens utredningsverksamhet finns - saknar ett häkte.

Politiker till höger och vänster i länet har kritiserat situationen. Liberalernas rättspolitiska talesperson från Västerås, Roger Haddad, har i riksdagen flera gånger lyft frågan. Från regeringens sida har Morgan Johansson (S) då hänvisat till Kriminalvårdens bedömning. Med andra ord förblir bollen kvar hos myndigheten.

Beslutet borde rivas upp så snart det bara går.

Annons