Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Röstfiske och mångfaldspanik får partier som C att tappa fotfästet

Öppnat dörren för islamism

Annons
Foto: Pontus Lundahl / TT

Två centerpartistiska nämndemän har friat en man för misshandel, och anser att misshandlade kvinnor från vissa "kretsar" ska lösa det inom familjen och inte polisanmäla.

Att det existerar islamistiska värderingar är ingen nyhet. Frågan är bara varför svenska partier öppnar dörren för dem.

I den uppmärksammade domen från Solna tingsrätt står det att den anklagade mannen kom från en bättre familj än kvinnan, och att kvinnor ljuger om att de misshandlats för att få en lägenhet. Det står att det normala i ”dessa kretsar” är att "en kvinna berättar för släkten att hon blir misshandlad om hon blir det så att saken kan lösas inom familjen". Att kvinnan "anmälde det till polisen, minskar hennes trovärdighet", står det. Kvinnans dokumenterade skador avfärdas.

De två nämndemännen som friat mannen är från Centerpartiet. Ebtisam Aldebe, den ena av dem, har tidigare öppet förespråkat sharialagar. Hennes make Mahmoud Aldebe skapade rubriker när han inför valet 2006 skickade brev till partierna med krav på att införa sharialagar och mycket annat.

Nu tvingas Centerpartiet gå ut och försäkra allmänheten om att partiet inte förespråkar sharia.

Det hela är så pinsamt.

Så sent som i december varnade jag just Centerpartiet för "mångfaldspanik" i en krönika, då det hade satts upp ett mål om antal "invandrarkandidater" på partiets listor inför valet. I jakt på ytlig mångfald, och med röstfiske i siktet, sätter partier etnicitet eller religiös tillhörighet före åsikter och värderingar.

Det är därför ett feministiskt parti som Miljöpartiet plötsligt kan visa sig vilja representeras av Yasri Kahn som inte vill ta kvinnor i hand, och har representanter runt om i kommunerna som driver på för könsseparata badtider från låga åldrar. Tidigare MP-toppen Mehmet Kaplan hade, innan det avslöjades att han umgicks med islamister och turkiska högerextremister, jämfört IS-krigare med Finlandsfrivilliga.

Moderaterna har haft Abdirizak Waberi, känd för islamistiska uttalanden och kontroversiella friskolor, i riksdagen. Socialdemokrater för tro och solidaritet, då Broderskapsrörelsen, tonade ner homosexuellas rättigheter i dokument för att locka muslimska väljare. Omar Mustafa, som hade bjudit in flera talare med antisemitiska och homofoba åsikter, valdes in som suppleant i Socialdemokraternas partistyrelse och avgick först när det stormade i media. Och nu C-nämndemän som anklagar en kvinna för att ha polisanmält misshandel.

När ska svenska partier sluta med detta?

Det är inte bara genant för svensk politik, det spär dessutom på bilden av muslimen som reaktionär och intolerant. Vanliga oskyldiga muslimer får sedan ta smällen.

Annons