Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Sätt stopp för religiösa friskolor

Bättre sent än aldrig, L

Annons

Rastschema på Al-Azharskolan.

Ett ja, eller nja eller ett totalstopp för religiösa friskolor? I helgen ska Liberalerna samlas till partikongress i Västerås, och de religiösa friskolorna kommer det garanterat bli debatt om.I partiets styrelse finns både försvarare och kritiker.

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd i Stockholm, tillhör dem som vill förbjuda dessa skolor. Det är viktigare att barn får en jämställd skolgång än en religiös, lyder argumentet. Samt att det är "föräldrarnas sak att ha den religionsundervisning som man vill för sina barn, inte skolans sak" (SR, 30/10). Edholm har rätt. Den svenska skolan borde vara icke-konfessionell. Den som vill lära sina barn om religion och religiösa traditioner har alla möjligheter till det - utanför skoltid.

Enligt Sveriges Radio säger en annan av Liberalernas partistyrelseledamöter, Anna Ekström, att hon är "förvånad" över kritiken mot religiösa friskolor. Ekström menar att man som liberal bör kämpa "för att människor ska få välja sina liv".

Men det handlar här inte om "sina liv", utan om föräldrar som gör val åt sina barn. Det är föräldrarnas valfrihet det är frågan om. Och den friheten krockar ibland med att barn - oavsett familjebakgrund - via skolan ska få bra förutsättningar.

I de borgerliga partierna har det funnits en utbredd naivitet om religiösa friskolor, man har utgått från att vuxna per automatik vet bäst trots återkommande skolskandaler. Även myndigheter ser mellan fingrarna.

I de borgerliga partierna har det funnits en utbredd naivitet om religiösa friskolor.

Nyligen gav Skolinspektionen Römosseskolan tillstånd att öppna en skola i Borås, trots att samma företag som driver skolan med samma namn i Göteborg har fått hård kritik. Enligt vittnen har menstruerande flickor skickas ut från klassrum som "orena", pojkar har gynnats vid betygsättning och lärare har varit hårdhänta.

Det var också Skolinspektionen som godkände att Al-Azharskolan i Stockholm könsseparerar barn från sex års ålder med argument som att eleverna har ”muslimsk kulturbakgrund” och att barnen är mer "lättklädda" på idrotten. Pojkarna får manliga idrottslärare, flickorna kvinnliga. Läroplanens formuleringar om att skolan ska ”motverka traditionella könsmönster” väger plötsligt lätt som ett litet höstlöv.

Skulle ett förbud mot religiösa friskolor lösa alla problem? Förstås inte. Det är enkelt för skolor att byta till "kulturprofil" eller annat, och fortsätta som vanligt. Exempelvis är Laboraskolan som drivs av en kristen sekt icke-konfessionell på pappret. Dessa får inte komma undan.

Men det är bättre sent än aldrig om Liberalerna slår fast att skolan ska vara till för barnen. Gud och föräldrar får snällt backa ut ur klassrummet.

Annons