Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: SD är långt ifrån ett samarbetsparti

Visst går det fort i sociala medier, men SD sticker ut

Annons

Sverigedemokraternas ständigt skandalomsusade Kent Ekeroth.

Kan Sverigedemokraterna skaka av sig sin historia och bli ett parti bland andra, eller förblir SD en magnet för främlingsfientliga? Efter Moderaternas besked att föra samtal med partiet är frågan om vart SD är på väg åter aktuell.

Häromdagen åtalades partiets kontroversielle Kent Ekeroth, rättspolitisk talesperson, för misshandel i samband med ett krogbesök i Stockholm. Troligen kommer Jimmie Åkesson och övriga partiledningen inte heller denna gång klippa banden med sin "nätkrigare". Oasvett hur mycket partiets formella dokument, såsom principprogram, putsas är de ständiga skandalerna - från partitopp till gräsrötter - ändå där.

Sverigedemokraternas medlemsutskott har exempelvis startat en utredning om Stefan Vestling, partiets andre vice ordförande i Norbergs kommunfullmäktige. Orsaken är att Vestling publicerade ett inlägg på Facebook där han påstår att det enligt Koranen är fritt fram för muslimer att våldta kvinnor i Sverige.

Vestling skrev i inlägget även att ”kåta muslimer” har ”sjuka, djävulska lustar”. Det hela blev ett rättsfall och han friades i tingsrätten, men har nu dömts för hets mot folkgrupp av hovrätten. Vestling meddelar att han kommer överklaga domen.

Han har även hävdat att "nittionio procent" av de som kallas flyktingar "är snyltare och parasiter”.

Personligen anser jag att även osmakliga och fördomsfulla påståenden bör tillåtas. Rättsväsendet bör koncentrera sig på att lagföra uppvigling och hets, inte allmän idioti. Yttrandefriheten gör att korkade åsikter blir synliga, och ger också en möjlighet att bemöta felaktiga påståenden. Det är en bättre väg än att lägga locket på, eller spä på föreställningen att sanningssägande martyrer censureras.

Men oavsett hur det går för Vestling handlar politik om mer än juridik. Även om Norberg-politikern till slut frias: är det värdigt folkvalda att skriva hatiska inlägg om muslimer eller andra grupper? Knappast. En annan som slirat är till exempel Börje Brandhill i Västerås som tidigare har kallat Vänsterpartiets Rossana Dinamarca (V) för "pöket" som borde utvisas. Han har även hävdat att "nittionio procent" av de som kallas flyktingar "är snyltare och parasiter”.

Visst går det fort i sociala medier, och sanningen är att det förekommer plumpa uttalanden från politiker i alla läger. Men skillnaden är att skandalerna i SD är ständigt återkommande, en del av partiet helt enkelt.

Moderatledaren Anna Kinberg Barta har i dagarna fått en hel del kritik för att ha kallat SD:s rötter för ”auktoritära”, i stället för att som tidigare kalla partiet rasistiskt. Troligen var M-utspelet om att samtala med SD mest ett partiinternt utspel, ett samarbete är svårt att se inom överskådlig framtid. Och det beror inte endast på SD:s rötter.

Annons