Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Sent men välkommet uppvaknande om moralpoliserna

När Sabuni slet hade M en moralpolis i riksdagen

Annons
Jessica Polfjärd och Tomas Tobé presenterar Moderaternas förslag mot hedersförtryck.

I tisdags presenterade Moderaterna ”nya åtgärder mot hedersförtryck” på en pressträff i riksdagen. Moderaternas Jessica Polfjärd från Västerås lade tillsammans med partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé fram problembeskrivningen. I dag ser hedersförtryckta kvinnor en frihet som inte är deras, sa Polfjärd. Män och hbtq-personer kan också utsättas, men framför allt är det flickors och kvinnors kyskhet och ”heder” som står i centrum. Och förtrycket utövas kollektivt.

Så är det. Enligt docent Astrid Schlytter vid Stockholms universitet kan var tredje elev med utländsk bakgrund leva under "hedersrelaterade familjenormer". Tobé nämnde på pressträffen att partiet vill se en särskild brottsrubricering för hedersbrott, vilket man inte är ensamt om. Riksdagspartierna - förutom Vänsterpartiet - tog nyligen ställning för just en särskild brottsrubricering.

Moderaterna vill även lättare utvisa vid hedersrelaterade brott. Dessutom ska poliser få ingripa mot så kallade moralpoliser genom ett nytt brott: ”olaga frihetsbegränsning”. Tomas Tobé uttryckte att polisen skulle kunna få säga ”du har ett otrygghetsskapande beteende, du får lämna den här platsen”.

Hur en sådan lag skulle praktiseras kan man fråga sig. Att moralpoliser säger att kvinnor ska täcka sig, eller fräser att folk inte ska dricka alkohol – inte sällan på andra språk än svenska – blir inte lätt för polisen att hantera. Det är redan förbjudet att till exempel hota folk, men det är inte olagligt att uttrycka idiotiska åsikter. En ny lag riskerar att bli ett slag i luften.

Därmed inte sagt att "signaler" saknar betydelse. Att vi nu äntligen fått fällande domar mot barnäktenskap, även om de är få, sänder budskapet att det inte är fritt fram.

Moderaternas intresse för hedersförtryck har tidigare varit svalt. När dåvarande Folkpartiets integrationsminister Nyamko Sabuni slet med frågorna i Alliansregeringen, hade Moderaterna moralpolisen Abdirisak Waberi i riksdagsgruppen. Waberi, rektor för hårt kritiserade islamiska Römosseskolan, som sagt sig vilja leva i ett land som styrs av sharia.

Polisiära insatser i all ära, men utan djup och helhetssyn kommer politiken inte långt.

Politiker har sett mellan fingrarna när religiösa friskolor i flera år har könsseparerat barn, en separation Skolinspektionen till och med har godkänt. Bidrag har strösslats över föreningar som motverkar jämställdhet och hbtq-rättigheter. Kulturrelativismen - ett förminskande av problemen - dyker upp på myndigheter, bland akademiker, politiker och andra.

På presskonferensen i tisdags ställde en av journalisterna på plats frågan om Moderaterna menade att problemen bara skulle finnas bland invandrargrupper. Den frågan hade möjligen varit relevant - om den hade ställts på 1990-talet. Numera borde alla ha förstått att det inte är en slump att offren har burit namn som Pela, Fadime och Abbas.

Moderaterna förtjänar kritik för sent uppvaknande. Men partiet gör rätt i att diskutera åtgärder - i stället för att fastna i en ickediskussion om vad hedersförtryck är och om moralpoliser verkligen finns.

Annons