Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Snegla på New York och minska antalet rån

Låt inte helgens händelser i Västerås gå obemärkt förbi

Annons
Vänd trenden. Foto: Fredrik Sandberg / TT

I lördags kväll trycktes tonåringar ner på marken, och blev av med både kläder och mobiler under knivhot. Som tur är kunde Aurora Pirraku Eriksson, som råkade vara på Bäckby där tonårspojkarna rånades, hjälpa brottsoffren att komma därifrån.

Kvällen efter rånet på Bäckby rånades en 16-årig kille av fyra knivbeväpnade i Pettersberg. Enligt polisen kan det vara samma rånargäng: "Signalementen stämmer ganska bra, det är lika många gärningsmän och samma tillvägagångssätt" (SVT, 19/11). Polisen berättade att några patruller är ute och letar, "men tyvärr har vi ingen hund tillgänglig och ingen möjlighet att spåra gärningsmännen".

Det måste finnas polisberedskap, för gänget som rånar verkar inte ha för avsikt att sluta. Många nickar nog instämmande när Aurora Pirraku Eriksson säger: "jag är rädd och orolig för våra barn", samt "vi måste kunna gå ut på kvällarna utan att vara rädda för våra liv" (VLT, 19/11).

Det är lätt att känna uppgivenhet när man ser rubriker om poliskrisen och brutala rån. Hur kan utvecklingen vändas?

Olle Wästberg, tidigare svensk generalkonsul i New York, lyfte i en text nyligen fram "New York-modellen" med nolltolerans mot brottslighet (kvartal.se, 13/11). Sedan 1990-talet har rånen i staden minskat med 84,5 procent, påpekar Wästberg. Hur lyckades man, såväl demokrater som republikaner, med att få ner brotten?

För det första höjdes polisernas löner kraftigt. I dag har en nyanställd New York-polis en lön på motsvarande 37 000 kr i månaden. "Den som varit anställd i fem år och har normal övertid får närmare 70 000 svenska kronor i månaden", berättar Wästberg.

Med ett tydligt ansvar för polischefer och tydliga mål nöttes kriminaliteten ner. Wästberg nämner att New York-polisen har sett flerspråkighet som kompetens och hur satsningar på teknologi, exempelvis ljudsensorer för att lokalisera skjutningar, hjälper. Lokala poliser som kan sitt område är förstås a och o. New York har kunnat stänga ner flera fängelser, helt enkelt för att färre brott begås. Wästberg beskriver något viktigt, och det är målmedvetenheten.

Om polisen i Västmanland en helg till exempel saknar en spårhund, borde det åtgärdas illa kvickt. Polisen borde meddela allmänheten att allt som kan göras verkligen görs.

Brutala rån får inte gå obemärkt förbi.

Priset för att inte ta tag i brottsligheten kommer att bli högt. Tänk om Sverige i stället skulle kunna vända trenden? Det är för sent att spola tillbaks tiden och sudda bort vad de unga rånade brottsoffren i Västerås utsattes för i helgen. Men vi kan åtminstone göra allt för att försöka stoppa fortsatt kriminalitet. Varje uteblivet rån är en enorm vinst.

Annons