Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Sök gärna fakta om våldtäkter, men varför följer Brå politiska vindar?

Vänder plötsligt om gärningsmäns härkomst

Annons
Hur förebygga sexualbrott? Bild från Stockholmsförorten Fittja.

Att det i sexualbrott som våldtäkter finns en överrepresentation av gärningsmän med utländsk bakgrund råder det inget tvivel om. Att vi behöver fakta om varför är också sant. En faktor utesluter inte andra; förmodligen spelar såväl gängkultur, socioekonomi, droger och "kvinnosyn" roll för att förklara fenomen som gruppvåldtäkter.

Det finns en hederskulturell uppfattning att kvinnor som är ute och festar är "dåliga". Om det förklarar en del av den höga överrepresentationen av utlandsfödda gärningsmän måste man förstås se det.

Hur ska man annars kunna sätta in rätt insatser och lyckas pressa ner antalet våldtäkter? Det måste ändå vara det viktiga.

Däremot är det problematiskt att Brottsförebyggande rådet (Brå) vänder i frågan först när politiken har svängt. I veckan gick Socialdemokraterna ut med att Brå skulle kunna titta på utländsk bakgrund i utredningen om sexualbrott, en fråga Moderaterna länge har drivit.

Genast vände Brå: Det finns "i stora grupper" uppenbarligen "ett intresse för frågan", som myndighetens forskningsledare sa till TT. Därför säger man nu från Brå att en ny studie som ser över gärningsmäns härkomst kan behövas.

Men om det hade saknats ett "intresse" för frågan? Om medier inte hade gjort kartläggningar, om makthavare inte varit särskilt intresserade?

Borde inte en myndighet intressera sig för kunskapsinhämtning för att förebygga brott, oavsett vart de politiska vindarna blåser? Och om det åter blir "känsligt" att ta upp kultur i dessa sammanhang, kommer Brå i så fall att vända igen?

Frågor som brottsbekämpning och fakta är viktiga. Alldeles för viktiga för att en myndighet ska intressera sig först när tidningarna granskar ett fenomen - och så fort Socialdemokraterna ger grönt ljus.

Annons