Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Ställ inte Metoo mot hederskultur

Partiledarna borde veta bättre

Annons
Sexualbrott och förtryck togs upp i partiledardebatten. Foto Pontus Lundahl / TT

I gårdagens partiledardebatt i SVT:s Agenda togs kvinnoförtryck och det ökade antalet sexualbrott upp.

Medan Jimmie Åkesson (SD) föga oväntat ensidigt pratade om utländska förövare, kontrade Stefan Löfven (S) och Jonas Sjöstedt (V) med att dra in Lagen om anställningsskydd och skandalen kring Svenska akademien. Det självklara borde vara att ta såväl Metoo som hedersförtrycket på största allvar.

Metoo visade att sexuella trakasserier och övergrepp finns i skolor och alla möjliga yrkeskategorier. Det bästa med kampanjen har varit att fler vågat träda fram. Den skam som offren burit på hör hemma hos förövarna, och eventuellt även hos en omgivning som ursäktat sunkigt beteende.

Men Metoo ska inte ställas mot hedersförtryck. Problem som könsstympning, barnäktenskap och förtryck utövad kollektivt av släkt och familj borde bekymra, det också.

I partiledardebatten nämnde statsminister Stefan Löfven (S) inte ens hederskulturen, i stället verkade han tro att lösningen på våldtäkter är att Lagen om anställningsskydd förblir oförändrad. En förenkling som heter duga.

Nu visar en granskning av Aftonbladet att "andelen utlandsfödda dömda gärningsmän" är "mycket hög" när det kommer till gruppvåldtäkter (7/5). Att hederskulturella värderingar om kvinnor kan spela in betyder inte att våldtäkter begångna av män med svensk bakgrund inte existerar eller skulle vara mindre allvarliga. Eller för den delen att andra faktorer, som socioekonomisk bakgrund, är irrelevanta.

Varför blunda med ena ögat?

När riksdagens justitieutskott nyligen röstade om en särskild brottsrubricering för brott med hedersmotiv reserverade sig Vänsterpartiet, med motivet att en särskild brottsrubricering "kan leda till att det enbart blir personer från en viss kultur som kommer att misstänkliggöras". När invandrarkvinnor härom året gav sig ut i debatten om ökat kvinnoförtryck i förorterna anklagade Vänsterpartiets ledning dem för "ryktesspridning".

Jonas Sjöstedt påstod ändå i partiledardebatten, utan att rodna, att Vänsterpartiet är ett föredöme i denna fråga. Plötsligt tog han upp Svenska akademien som ett sätt att förklara att förtryck finns "i hela det svenska samhället". Ja, trakasserier mot kvinnor finns i hela samhället. Men en flicka som nu är rädd för att i sommar giftas bort hjälps inte av kommentarer i stil med "men kolla Svenska akademien då!".

Liberalernas Jan Björklund lyckades i debatten prata om både Metoo och hedersförtrycket. För det förtjänar man ingen medalj, men de som ställde det ena mot det andra borde få en dumstrut var.

Annons