Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Straffa inte företagare

Många som driver eget är ekonomiskt utsatta

Annons

Nästan 16 procent av företagarna tillhör enligt en ny rapport gruppen ekonomiskt utsatta.

Här i Västmanland ordnar nu Företagarna, LRF och Svenskt Näringsliv aktiviteter i kampanjen "Gilla #företagsamhet", för att uppmärksamma företagens betydelse för samhället. "De företagsamma i Västmanland bidrar med över 12.8 miljarder kronor till vår gemensamma välfärd", påpekar Svenskt Näringslivs regionchef Kristin Lahed i ett pressmeddelande.

Nog skulle företagsklimatet kunna bli bättre i Sverige. En viktig ändring som alliansregeringen och dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) drev igenom var att skärpa regelverket mot kommuner som snedvrider konkurrensen. Det var en viktig signal till de kommuner som, genom att driva kaféverksamhet och annat, slog undan benen på småföretag.

Det finns många som startar eget för att alternativet vore arbetslöshet.

Men för ett bättre företagsklimat behöver också bilden av företagaren uppdateras.I en rapport från näringslivets tankesmedja Timbro, av Nima Sanandaji, understryks det att företagaren inte bara är en framgångsrik person med gott om pengar. Det finns många som startar eget för att alternativet vore arbetslöshet.

Enligt rapporten har nästan 16 procent av företagarna en så pass låg disponibel inkomst att de tillhör gruppen ekonomiskt utsatta. Bland arbetarna är siffran mycket lägre, 6 procent, och bland tjänstemännen 4 procent. Gruppen företagare har alltså den högsta andelen i ekonomisk utsatthet.

Dessa människor tvingas arbeta hårt, man jobbar mer än "vanliga" anställda, har svårt att stanna hemma vid sjukdom eller ta ut semester. Regelbördan är tung och behöver minska. Socialförsäkringarna måste anpassas till företagares villkor.

Det är viktigt att påminna om att företagen bidrar till välfärden, innovationer och nya jobb. Men vi behöver också göra upp med den förlegade bilden av mäktiga och rika företagare.Många småföretagare tvingas kämpa hårt för sin överlevnad, politiken måste se även deras utsatthet.

Annons