Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Synd att Kumlin lämnar polisen

Meddelarfriheten ska gälla

Annons

Agneta Kumlin på plats vid rättegången mot Lena Tysk.

Polisområdeschefen Lena Tysk friades från brott, men hennes behandling av lokalpolisområdeschefen Agneta Kumlin är under all kritik. Detsamma gäller polisledningens hantering av fallet.

Det var i höstas, efter att Kumlin i SVT uttalat sig om den nya polisorganisationen, som konflikten eskalerade. Kumlin var oroad över att två nattpatruller - som täckte norra länsdelen, Fagersta och Sala – minskats till en. Att en stor omorganisering väcker kritik är inte konstigt, särskilt inte där det sker neddragningar.

Som chef på en myndighet borde Tysk ha accepterat kritiken mot polisledningen, eller försöka föra en dialog med Kumlin. I stället berättade vittnen om hur Tysk hade tryckt upp en mobiltelefon i ansiktet på Kumlin och skrikit. Meddelarfriheten innebär att Kumlin hade all rätt i världen att prata med medier utan att riskera konsekvenser.

En internkultur som främjar locket på är inte en sund kultur.

Efter den friande domen säger Kumlin att hon inte kommer kunna jobba kvar. Det är synd. Vilka poliser vågar hädanefter uttala sig offentligt? En internkultur som främjar locket på är inte en sund kultur.

Det rimliga hade varit att polischefer – som Carin Götblad och Dan Eliasson – tydligt betonat att anställda inom polisen är fria att prata i medier. Efter Tysks utbrott mot Kumlin beskrev Götblad i stället Tysk som ”en av de mest moderna ledarna i polis-Sverige”. Om Tysk hade varit en så bra chef är det en smula märkligt att polisfacket i Västmanland har saknat förtroende för henne.

Kumlin sa i veckan till VLT att "vi måste ha en organisation där man kan lyfta problem utan att få en bestraffning". Hon har förstås rätt. Tysk är inte skyldig till lagbrott, men hon är skyldig till uselt beteende. Visserligen har hon fått andra arbetsuppgifter. Men det säger en del om polisen att det är Kumlin - och inte Tysk - som får kasta in handduken.

Annons