Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: ”Tur” att temat för bokmässan 2018 inte är yttrandefrihet

Vänta med att skåla med rödvinet

Annons
Nya tiders chefredaktör Vávra Suk på bokmässan. Nästa år får de ej ställa ut. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Den högerextrema tidskriften Nya tider får inte längre ställa ut på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Mässan har gjort en "samlad bedömning" och tagit hänsyn till de omfattande protesterna.

Härmed får bokmässan fortsatta gränsdragningsproblem - hur blir det med exempelvis vänsterextrema bokförläggare, ska de också bort? Och högerextremisterna får sin eftertraktade martyrstatus.

Lisa Bjurwald, en av många journalister och författare som välkomnar det nya beslutet, säger sig nu se fram emot en "nazifri bokmässa 2018".

Att extremister väcker obehag är en självklarhet, men jag hade avvaktat med att skåla med rödvinet. Själva idén med yttrandefriheten är att man ska "tåla" även det avvikande, att vi ska tvingas slipa våra argument mot extremism och hat. Demokratin stärks av fri debatt och engagemang, inte av att man ser till att slippa konfronteras med det svåra och avskyvärda.

Bokmässan måste naturligtvis inte ta in vilka utställare som helst. Det är ingen myndighet eller förvaltning. Men debatten om bokmässan säger en del om synen på yttrandefriheten.

När journalisten Janne Josefsson intervjuas i "fredagsintervjun" på kvartal.se kritiserar han åter de författare och journalister som själva är beroende av det fria ordet, men som vill få bort andra. "Förstår de inte grunden för yttrandefriheten?", frågar sig Josefsson och ifrågasätter en debatt där bara "vi som tycker och tänker lika om allting" deltar. Josefsson säger: "Då ruttnar ju yttrandefriheten inifrån." Han har rätt. Hur mycket till fri debatt blir det om man får bort alla som tycker fel?

Och som vanligt är det svårt att sluta när man väl har börjat plocka bort, eller börjat säga nej till utställare så fort protesterna blir tillräckligt stora. Hur blir det med vänsterextrema bokförläggare och tidskrifter? Ingår högerpopulister i kategorin högerextremister? En del på mässan stör sig säkert även på att näringslivets tankesmedja Timbro finns närvarande. När och hur ska hänsyn tas?

Den lilla extremisttidskriften Nya tider, som få kände till, lyckades på kort tid få stor medial uppmärksamhet. Tre alternativa mässor har startat "i protest" mot att de har fått vara på bokmässan. Över 150 svenska författare bojkottade årets bokmässa. Dessa författare anser sig säkert bojkotta rasism och nazism, men i själva verket bojkottar de yttrandefriheten. Högerextremismen minskar dessvärre inte ett dugg av detta.

Förra årets tema på bokmässan, året då den svenska tryckfrihetsförordningen firade 250 år, var "yttrandefrihet". Det är ju "tur" att det inte är temat nästa år.

Annons