Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Vad än Anna Kinberg Batra gör blir det fel

Kanske var hennes uppgift omöjlig

Annons

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra är ifrågasatt. Kan hon sitta kvar?

I den senaste opinionsmätningen, utförd av Ipsos, når den borgerliga oppositionen sitt lägsta stöd under mandatperioden. Medan de rödgröna partierna samlar ihop 43 procent av sympatierna, ligger stödet för allianspartierna på ynka 37 procent.

Säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen och ministeravgångarna har med andra ord inte påverkat opinionen till Alliansens fördel. När de borgerliga partierna äntligen har kunnat visa viss handlingskraft och enighet lyckas alltså inte ens det. Tvärtom kommer opinionsmätning efter opinionsmätning som en kalldusch, och det blåser kraftigt kring det största borgerliga partiet.

Centerpartisterna har visserligen medvind, men Annie Lööfs höga förtroendesiffror ställs gärna mot moderatledarens låga: vem leder egentligen Alliansen? Följdfrågan, om Kinberg Batra kan sitta kvar, blir oundviklig.

Liberalernas Jan Björklund kan andas ut en smula, partiet har åtminstone 6 procent i den senaste mätningen och partidistrikten ser inte ut att lyfta fram motkandidaten Birgitta Ohlsson inför landsmötet som äger rum i Västerås i höst. För Anna Kinberg Batra ser det värre ut. Politiska felbedömningar och partiledarens svårigheter att nå ut i debatter får många att önska något nytt.

Utan en stabil politisk grund att stå på blir det svårt att leda ett parti, vem som än leder det.

"Vi går mot ett katastrofval", varnar Solnas kommunalråd Pehr Granfalk, som nu är en i raden av M-politiker som vill se ett partiledarbyte. Partiet ska samlas i mitten av oktober, och även om partiledarfrågan inte står på den ordinarie dagordningen är diskussionen i gång.Den moderata partiledningens kris är dock mer än en fråga om person.

När Fredrik Reinfeldt hastigt och oväntat meddelande sin avgång efter valförlusten 2014 letades en ny företrädare fram. Politiskt hade Kinberg Batra stått Reinfeldt nära, och hon hade varit en del av den tidigare partiledningen. Där och då sågs det förmodligen som ett "stabilt" partiledarval.

Men det interna trycket på att överge Decemberöverrenskommelsen, och på att ändra riktning i migrationspolitiken, gick inte att ignorera. I stället för att lyckas ena partiet genom att gå den mer konservativa falangen till mötes, har Kinberg Batra bara blivit mer kritiserad.

Kanske var hennes uppgift omöjlig: skulle hon fortsätta i Reinfeldts spår hade hon fått hård kritik från den ena partifalangen, och med den nya linjen blir hon ifrågasatt av den andra.Moderaterna behöver samla ihop sig och tydliggöra sin kommande politik. Utan en stabil grund att stå på blir det svårt att leda ett parti, vem som än leder det. Och frågan är: vem vill i nuvarande läge ta över?

Annons