Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Vad gör regeringen åt att våldtäktsanmälningar läggs på hög?

Samtyckeslag inte det viktiga

Annons
Kvinnor måste kunna våga vara ute. Foto: Gorm Kallestad/TT

På senare tid har medier rapporterat om grova våldtäkter. I Malmö misstänks en 17-årig flicka ha utsatts för en gruppvåldtäkt och ”tortyrliknande misshandel”. Det är den tredje misstänkta överfallsvåldtäkten i Malmö på kort tid.

I Stockholmsförorten Fittja utsattes tidigare en ensam kvinna av flera män i ett trapphus. Polisen väntade nästan ett år med att utreda händelsen i Fittja, hänvisade till resursbrist och först undersöktes fel trapphus. Frågan man ställer sig är hur det är möjligt att grova övergrepp på kvinnor inte prioriteras bättre.

Enligt Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning har unga kvinnors utsatthet för sexualbrott ökat på senare år. I samband statsminister Stefan Löfvens jultal i Köping påpekade han det självklara, att sex ska vara frivilligt. Regeringen vill nu införa en samtyckesbaserad lagstiftning. Det trollar inte bort "ord mot ord"-problemet, men anhängarna av en samtyckeslagstiftning brukar hävda att det skickar en signal.

Vad vi kan konstatera är att samhället nu skickar helt fel signaler, och det beror på att våldtäktsanmälningar läggs på hög. I stället för att bara justera i lagparagrafer borde Löfven ha sagt några ord om vad regeringen gör åt det.

Gruppvåldtäkter visar att det verkligen inte står rätt till med de sociala normerna. Lars Anders Johansson, chefredaktör för Smedjan, uttrycker det bra: "Sadister och psykopater finns i alla samhällsskikt och med alla möjliga bakgrunder och kan vara svåra att upptäcka. Hela kompisgäng som ägnar sig åt att fånga, tortera och våldta ensamma kvinnor är emellertid någonting helt annat" (17/12). Dessa män kommer inte bry sig om lagen så länge de kan gå fria. Hur får vi rättsstaten på fötter?

Att tjejer och kvinnor av rädsla håller sig hemma är definitivt ingen lösning.

Annons