Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Våga dejta någon som röstar ”fel”

Nog ska man kunna ha olika åsikter om skattenivån

Annons
Tänk om han röstar fel? Foto: Erik Johansen / NTB scanpix / TT

Skulle du kunna vara ihop med någon som röstar "fel"? Många tycks kunna tänka sig en partner som röstar inom samma block. Andra kan sträcka sig till en partner över blockgränsen. Men en Feministiskt initiativ-anhängare, ihop med en Sverigedemokrat?

Kanske, kanske inte. Nog har det funnits starkt laddade politiska frågor förr om åren, som den om kärnkraften. Men i dag har vi både starkt polariserade debatter och sociala medier för alla som vill visa var de står politiskt. Man ställer sig inte längre diskret i valbåset, utan man tar en selfie och berättar om sitt val på Facebook.

Det privata blir politiskt, och då blir det svårt att skilja även relation och politik åt.

Enligt en amerikansk undersökning beror numera fler skilsmässor på politisk oenighet (International Buisness Times, 9/5 2017). Flera par säger att de, efter att Donald Trump valdes till president, har varit oense eller bråkat om politik. Siffrorna från den amerikanska mätningen bekräftar att yngre oftare än äldre skulle överväga att skilja sig från en Trump-väljare.

Nu ska man alltid ta enstaka undersökningar med en nypa salt, men tesen att det finns en skillnad mellan äldre och yngre förekommer även i ett reportage i Sveriges Radios "Godmorgon, världen!" (12/8). I inslaget hörs psykologen Ebba Karlsson, vars fält är "politisk psykologi", som tycker sig se en attitydförändring.

Det tar sig i uttryck på nätet och sociala medier, och även på dejtingsajter. Hon ser en ökad politisering av vardagen. Det kan till exempel stå "ickefeminister undanbedes" på Tinderprofiler. Andra kan lägga in en Sverigeflagga intill profilen. Enligt Karlsson verkar det framför allt vara personer med vänsteråsikter som uttrycker sådant som att de inte vill dejta folk som är "höger". Det blir också ett sätt att visa sina likasinnade politisk lojalitet. Livsstilsval betraktas som politiska ställningstaganden. Man inte skiljer på politik och person.

När mediebolaget Aller media tidigare i sommar utförde en enkät bland 1200 av sina kvinnliga läsare svarade 25 procent "nej" på frågan ”Skulle du kunna leva med någon som står långt ifrån din egen politiska övertygelse?”

Det är inte fel att ha starka värderingar. Men nog är det en smula överdrivet att bara dejta folk som "röstar rätt". Politiska åsikter avgör sällan en människas personlighet. Och hur ska man sprida sina egna åsikter om man bara vill hänga med folk som tycker som en själv? En relation behöver inte vara dålig för att man har olika åsikter om skattenivån.

Dessa överdrivet politiserade Tinderprofiler är ett tecken i tiden.

Kalla mig gammaldags, men nog var det bättre förr.

Annons