Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Var ärliga - hänsyn har tagits till religion

Artikel 3 av 5
Striden om kvinnobadet
Visa alla artiklar

Ansvarig hänvisar till ”Halam”

Annons

Lögarängsbadets kvinnotider har väckt debatt. Foto: Mats Adolfsson

Styrande politiker i Västerås försvarar kvinnotider på badhuset med att det inte har med religion att göra. Men i ett mejl som jag fått ta del av framgår det att kommunen tagit hänsyn till vad som är "Halam". Politiker borde köra med öppna kort i stället för att vilseleda.

Så sent som i fredagens VLT (17/2) upprepade Marléne Tamlin (MP) - som kallat könsseparationen för en skitsak - sina ord från en badhusdebatt i kommunfullmäktige: ”Jag är den första att skriva under på att religion ska hållas väldigt långt ifrån offentligt beslutsfattande. Många skulle nog kalla mig något av en extrem-sekularist. Ändå försvarar jag badens initiativ. Varför då, kan man ju undra? Jo, därför att det här fallet faktiskt inte har med religion att göra.”

Det sistnämnda är ett märkligt påstående. I intervjuer i både VLT och SVT har kvinnor som vill ha kvinnotiderna hänvisat till religiös övertygelse. I ett mejl till en politiker från en av de ansvariga på kommunen, som jag har läst, framgår det dessutom att fyraårsgränsen för pojkar har satts på grund av ”Halam”.

Halam tycks vara en kombination av begreppen haram och halal, det vill säga vad som enligt religionen islam anses vara bra och dåligt. Det står i mejlet uttryckligen att män lär pojkar från fem års ålder att granska kvinnor uppifrån och ner, och att det kom in ”mycket synpunkter” när åldersgränsen inte fanns.

Nu är det ett både felaktigt och fördomsfullt påstående att småpojkar uppfostras att ”granska kvinnor”. Men anmärkningsvärt är också att politiker från Miljöpartiet och Socialdemokraterna tvärsäkert och envist hävdar att frågan inte har med religion att göra, när en ansvarig tjänsteman rakt ut anger ”Halam” som skäl.

Kommuninvånare står rakryggat för sina värderingar om att män och kvinnor inte ska simma ihop, medan styrande politiker försöker blanda bort korten.

Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, påstår i gårdagens VLT till och med att badseparationen ger kvinnor "andrum" från patriarkatet - när det är just en religiös patriarkal värdering om att kvinnor ska separeras från män som könsseparationen bygger på. Hade SSU kallat könsseparation för feminism om det hade varit, låt säga ett gäng konservativa katoliker, som önskat könsåtskillnad från fem års ålder?

I VLT:s artikel där kvinnorna som kräver kvinnotider fått komma till tals framgår det att kvinnornas religiösa uppfattning gör att de inte vill bada på allmänna tider. Det framgår även att de inte har för avsikt att börja simma på tider då män är närvarande.

Alltså: vi har kommuninvånare som rakryggat står för sina värderingar, medan styrande politiker försöker blanda bort korten. När oppositionspolitiker från Moderaterna och Liberalerna har påpekat att religiösa argument framförts, och att åldersgränsen för pojkar annars är obegriplig, har rödgröna politiker från majoriteten duckat.

I dag samlas nämnden för idrott och friluftsliv i Västerås för att diskutera bland annat en motion från Liberalerna, som föreslår ett förbud mot könsseparerade badtider i kommunens verksamheter. Det är en principiellt viktig fråga som förtjänar att tas på större allvar än att makthavare använder uttryck som ”skitsak”, och påstår saker som bevisligen inte är sanna.

Annons