Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Vinna eller försvinna för Kinberg Batra

Bjud in Mikael Odenberg

Annons

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra höll tal på Moderaternas

Hon efterträdde populäre Fredrik Reinfeldt och fick Decemberöverenskommelsen i knät, i en tid när den infekterade migrationsfrågan bubblade upp.

Att både förknippas med den gamla partiledningen och försöka ändra partiets riktning har av förklarliga skäl varit svårt för Anna Kinberg Batra. Men i helgen var det en politiker som inte tänkt ge upp som gick upp på scen under Moderaternas partimöte i Karlstad.

När ett parti dalar i opinionen är det lätt att peka på partiledarens alla fel och brister. Moderaternas bekymmer är dock framför allt en otydlig övergripande riktning, och att partiet inte ens lyckas hantera "sina" politikområden.

Vad vill Moderaterna mer än att vara emot, som det brukar heta, "regeringens skadliga politik"? Väljare behöver känna sig trygga med partiets riktning. Lär av till exempel Centerpartiet och Annie Lööf, som för övrigt också hade en rejäl uppförsbacke under sin första tid som partiledare. Den som gillar marknadsekonomi och hög invandring litar helt enkelt på Lööf.

Hur många kan på rak arm nämna vem som är Moderaternas rättspolitiska talesperson?

Moderaterna behöver sluta hatta runt, och i stället ställa sig frågan varför väljare ska välja just dem. "Hela Sverige ska jobba" sa Kinberg Batra i sitt tal i helgen, och det är inte fel att hålla fast vid arbetslinjen.

Men det kommer inte att räcka. Ett öppet mål för partiet borde vara att driva klassiska M-frågor som ett starkt försvar och lag och ordning. Ändå är partiet märkbart frånvarande i debatten om kriminalitet. Hur många kan på rak arm nämna vem som är Moderaternas rättspolitiska talesperson?

Det är Beatrice Ask, som var justitieminister i Fredrik Reinfeldts regering. Ask har gjort sig mer känd för idén med gredelina kuvert till misstänkta sexköpare än att arbeta mot exempelvis våldsbejakande extremism. Liberalernas Birgitta Ohlsson har efter tiden som demokratiminister berättat att hon, på grund av ointresse hos övriga allianspartier, fick arbeta i motvind för att lyfta problemen med jihadism och annan extremism. Varför detta ointresse, Moderaterna?

Att Socialdemokraterna påbörjat en högersväng, något som partiledningen vill förtydliga under partikongressen om några veckor, borde göra M-ledningen nervös. Socialdemokraterna gör helt rätt i att lyfta fram politiker som inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist.

Kinberg Batra skulle kunna börja med att fråga om till exempel tidigare försvarsminister Mikael Odenberg vill komma tillbaks. Arbetslinjen är bra men det behövs mer; 2018 är inte 2006. Gör något nytt och eget - om andra halvlek inte ska bli en repris av första.

Annons