Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svik inte de asylsökande flickorna

Hederskulturen måste bekämpas

Annons

Foto: Pontus Lundahl/TT

En ensamkommande 16-årig flicka försvann i våras och hittades några månader senare död i ett skogsområde i Stockholm. Flickan hade varit gift med en 38-årig man. I ett annat fall ströps en ung kvinna av sin man på ett asylboende i Mariannelund, och täcktes sedan med en slöja.

Det nationella kompetensteamet mot hedersförtryck på Länsstyrelsen Östergötland larmar om asylsökandes ökade utsatthet. Fler än 130 minderåriga som kommit hit har visat sig vara i barnäktenskap, och mörkertalet tros vara stort. Asylsökande kvinnor utsätts för hot och trakasserier på boenden. Ärenden som hamnar hos den nationella telefonlinjen för hedersutsatta har i år ökat kraftigt.

En representant från Migrationsverket berättade tidigare i år att det inte går att säga något om det kommer införas särskilda "kvinnozoner" på boendena i Västmanland, men att säkerheten höjs (SR, 2/6). Väktare har skickats till en del boenden. Säkerhetsåtgärder kan vara bra, men det vore ett misslyckande om kvinnor inte kan vara trygga utan att det inrättas särskilda zoner för dem.

När jag nyligen träffade Juno Blom, ansvarig för det nationella kompetensteamet i Östergötland, berättade hon att informationen till nyanlända är bättre strukturerad och enhetlig i Norge. Även i Finland informeras asylsökande i ett tidigt skede.

Vi tar de utsatta ur kriget men inte ur förtryck och övergrepp, konstaterar Blom.

Tydlighet är a och o. Här i Sverige måste vi för det första sluta göra skillnad på barn och barn. Asylsökande flickor i barnäktenskap placeras i de flesta fall med sina vuxna makar, vilket är - för att låna Juno Bloms ord - fruktansvärt. Menar man allvar med "allas lika värde" kan man inte sätta en lägre ribba för flickor som kommer hit. Kulturrelativismen är en destruktiv återvändsgränd. Att i praktiken tillåta barnäktenskap för nyanlända är både ett djupt svek mot flickorna, och ger helt fel signal om att samhället inte tar deras situation på allvar. Vi tar de utsatta ur kriget men inte ur förtryck och övergrepp, konstaterar Blom.

Som uppvuxen med hederskulturen vet man att kultur - alltså värderingar och normer - starkt påverkar människor, men också att värderingar går att förändra. Många vänner som var hårt hållna när jag växte upp har kämpat och tagit konflikter med föräldrarna, och faktiskt fått den äldre generationen att tänka om. Attityder är inte skrivna i sten. Just därför är det så synd att motståndet mot barnäktenskapen och hedersförtrycket inte är tydligare när människor kommer hit.

Att bekämpa hedersförtryck räddar liv. Att blunda för problemen leder till motsatsen.

Annons