Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tappa inte farten efter Mona Sahlin

Vässa arbetet mot våldsbejakande extremism

Annons

Anna Carlstedt och Mona Sahlin.

TV4 rapporterar att Anna Carlstedt ska bli ny nationell samordnare mot extremism. Carlstedt har tidigare lett Röda korset, och innan dess IOGT-NTO. På twitter presenterar Carlstedt sig som "diversearbetare inom forskning och civilsamhälle" och nämner att hon skriver om "prinsessor, poeter och profeter".

Efter Mona Sahlins hastiga avgång för ett halvår sedan har det varit oklart vem som ska ta över arbetet. Hillevi Engström, som var moderat minister i alliansregeringen, var på tal men syntes knappt i rollen. Sahlin hade stor kunskap om högerextremism, och även av politiska processer.

Däremot haltade länge arbetet mot den våldsbejakande islamismen. Som inrikesminister Anders Ygeman konstaterade i fjol: "Vi har varit för naiva". Även Sahlin har kritiserat kommuner för att ha skönmålat och nonchalerat bekymmer.

Sverige har en hög andel så kallade jihadistresenärer och "våra" extremister ingår i internationella terrornätverk. Det förebyggande arbetet är a och o. Här kommer därför några råd till den blivande samordnaren:

• Stötta kommunerna. En del kommuner har märkbara bekymmer med högerextremister, andra - som Göteborg och Örebro - sticker ut med ovanligt många som anslutit till våldsbejakande islamistiska terrorrörelser. Kommunala strategier och handlingsplaner ska vara en självklarhet. Lyft fram goda exempel, och var tydlig med att det inte duger att nonchalera extremism.

• Den hjälplinje som Röda korset fick i uppdrag att hantera blev en flopp. När till exempel Svenska Dagbladet försökte ringa dit kopplades samtalen vidare till telefonsvarare, och när Ekot undersökte saken visade det sig att vart tredje samtal inte besvarades (SR 6/9). Skribenten Linda Nordlund har påpekat att en anställd på Röda korset dessutom har uttryckt följande: "Vi har liksom ingen, och vi är inte intresserade av att ha eller skapa oss någon större kompetens kring att vara mot våldsbejakande extremism” (SvD, 7/9). Det är ett märkligt uttalande. Skulle Röda korset ha samma inställning till våldsbejakande högerextremism?

Tanken med en stödlinje är inte fel. Men om den ska finnas bör den marknadsföras, kunna nås och även rikta sig till oroliga förortsbor som märker hur våldsbejakande islamister verkar i deras bostadsområden, i föreningslivet eller som i Gävle - i moskén. Den som tar emot samtalen bör givetvis kunna uttala sig mot extremism och våld.

Den hjälplinje som Röda korset fick i uppdrag att hantera blev en flopp.

• Se över bidragen till föreningar. Nyligen stod det klart att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor kommer att ge bidrag till "Sveriges Förenade Muslimer", trots att föreningen visat sig ha kopplingar till våldsbejakande islamism. Journalisten Magnus Sandelin har påpekat att ”föreningen är en extrem miljö kring vilken Göteborgs jihadister kretsar”. Få stopp på stöd till antidemokrater.

• Ta vara på den kompetens som finns. Läs Magnus Sandelins senaste bok ”Svenska IS-krigare – från al-Qaida till Jihadi Cool” (Fri tanke förlag), lyssna på Magnus Ranstorp och andra som länge arbetat med frågan om våldsbejakande islamism.

Enligt TV4 tillträder Carlstedt i januari. Om så sker: Lycka till! Det är bara att kavla upp ärmarna.

Annons