Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TIMSS och myten om lärarflykten är två ljus i svenska skolmörkret

Alliansregeringen kan ha vänt trenden
för svenska skolan

Annons

Svenska elever klarar sig bättre i matematik

Det är visserligen nästa vecka som den stora Pisa-undersökningen om hur svenska elever klarar sig internationellt kommer. Men nu TIMSS presenterats. Där mäts kunskap i matematik och naturvetenskap i årskurs fyra och åtta.

Där hade den svenska negativa trenden brutits. Svenska elever presterar bättre än i förra mätningen, även om det är en bit kvar till resultaten 1995.

Dessutom visade Dagens Nyheter att talet om att lärarna flyr skolan är en modern myt. Lärarna stannar tvärtom kvar längre. Lärarbristen beror snarare på att fler går i pension än nyexamineras och att på att antalet elever i grundskolan har ökat kraftigt de senaste åren

Det handlar inte om några stora förbättringar i TIMSS och svenska elever hamnar ändå under genomsnittet i matematik, men något över genomsnittet i naturvetenskapliga ämnen. De andra nordiska länderna, som inte deltagit i alla TIMSS-mätningarna, klarar sig bättre än Sverige. De nyanlända eleverna ingick inte i mätningen.

En del kända problem finns kvar. Svenska elever har en mer negativ inställning till ämnena och svenska rektorer tycker att ordningsproblemen är större.

Ändå hördes en närmast kollektiv suck av lättnad från svenska politiker och skolexperter. Äntligen ser försämringen ut att ha vänts till en förbättring.

TIMSS-mätningens resultat fick stort och snabbt genomslag i medier och politiker var snabba med uttalanden. I Danmark eller Finland verkar mätningen inte ha fått samma stora och snabba genomslag.

De försämrade skolresultaten har varit ett trauma, inte minst för den svenska självbilden av att vara ett allmänt föredöme för världen.

Alliansregeringen med utbildningsminister Jan Björklund (L) i spetsen genomförde stora reformer för att få bukt med den tidigare flumskolan. Förhoppningsvis börjar de nu ge resultat.

Annons